Zelf groente en fruit fermenteren
Bij de titel Zuurgoed en een cover met gevulde glazen potten zou je wellicht denken aan groente op zoetzuur met azijn zoals je dat vast weleens doet met komkommers. Maar onder de titel staat “zelf groente en fruit fermenteren” en daar komt geen azijn aan te pas. We eten of drinken allemaal weleens zaken die gefermenteerd zijn. Van zuurkool tot yoghurt of kaas. En wat dacht je van bier, wijn en chocola. Het zelf thuis fermenteren van groente en fruit wordt ons in Zuurgoed uitgelegd door Sanne Zwart die de RotPot ontwikkelde en heel veel weet over fermenteren.
Je kunt niet direct aan de slag als je Zuurgoed hebt gekocht. Eerst zul je de inleidende hoofdstukken goed moeten lezen. Daar krijg je enorm veel informatie die het je later makkelijker maakt om te begrijpen wat er gebeurt tijdens het fermenteren.
Als je nog weinig weet over fermenteren dan kan de informatie een beetje overweldigend zijn. Maar in de praktijk valt het allemaal reuze mee. Zeker als je een pot met waterslot (zoals de RotPot) gebruikt. Het fermenteren van groente en fruit zorgt niet alleen voor minder verspilling maar maakt het voedsel ook veel beter verteerbaar. En het is bovendien lekker want er zijn bijzondere fermentaties met spannende smaken. Je kunt wat je maakt vaak ook maanden (soms zelf jaren zegt Sanne) bewaren. Naast alle informatie en de recepten geeft Sanne ook namen en adressen van leveranciers van materialen, adressen waar je echt lekkere zuurkool en pickles kunt kopen en een lijstje met restaurants waar veel zelf wordt gefermenteerd. Je krijgt ook wat titels van andere boeken, informatie waar je workshops kunt volgens en nog meer zaken. Zuurgoed is dus echt heel compleet.
Bij het doorbladeren zag ik direct al een aantal recepten die ik vast en zeker wil maken. Zoals de Rode zuurkool en Bombay Kraut. Een aantal recepten waaronder deze laatste kun je zien in het inkijkexemplaar. De dillewortels met knoflook zijn erg makkelijk te maken en het ziet er verrukkelijk uit. Natuurlijk maken we kimchi maar ook atjar tjampoer kun je zonder azijn maken. We maken ook dranken zoals gemberbier en appelbubbels.
Er zijn heerlijke smaakmakers zoals spicy chipotle kimchi ketchup en kappertjes gemaakt van spruitjes. Naast recepten van Sanne Zwart zien we ook gastrecepten van chefs die hun kennis en kunde op fermentatiegebied delen.
Het zou me niet verbazen als je, na het lezen van Zuurgoed, ook een pot met waterslot wil hebben om de eerste stappen op het gebied van fermenteren te zetten. Kijk eens rustig rond op Rotpot.nl maar ook op andere websites want ze zijn er in nogal wat soorten en maten. En vervolgens ga je onder de deskundige leiding van Sanne Zwart aan de slag en voor je het weet heb je je zelfgemaakte mosterd en nog veel meer lekkers op tafel staan. Een leuk en inspirerend boek.
Zuurgoed | Sanne Zwart
Uitgeverij Terra | €24,99
ISBN 9789089899200