Op kookboekennieuws vind je vooral kookboeken vol met: recepten. En nu dan een recensie voor een boek met maar één recept?
In alle kookboeken, die wij hier normaliter bespreken, staan natuurlijk ingrediëntlijsten met alles bij elkaar ontelbaar veel producten. Iedere dag ga je weer op pad om al deze lekkernij in te kopen. Dit kan bij een plaatselijke boer, maar het merendeel van ons gaat gewoon naar de supermarkt. Hoe weet je nu welke producten je het beste kunt kopen? Hoe weet je nu tussen dat enorme aanbod wat je wilt hebben?
Hiervoor heeft Loethe Olthuis het boek Zin en onzin in de supermarkt geschreven.
Olthuis probeert je in dit boek de handvatten te geven om de volgende vraag te kunnen beantwoorden: “Wat moet je nu eigenlijk eten als je het beste voorhebt met je eigen gezondheid en die van je geliefden?”.
Deze vraag kan je alleen beantwoorden wanneer je kennis over voedsel hebt en deze kennis op grond van feiten en niet op grond van marketing, reclame en voedselhypes. Deze kennis probeert Olthuis je in dit boek te geven.
Toch allemaal wel belangrijk voor liefhebbers van kookboeken en koken. Vandaar deze recensie hier op deze plek.
Het is verbazingwekkend hoeveel kennis je vergaart als je ruim dertig jaar onderzoek doet naar voeding en er beroepsmatig over schrijft. Zelf besefte ik dat niet zo… totdat mijn uitgever zei: ‘Je moet een boek gaan schrijven waarin alles staat wat je weet over voeding.’
Olthuis schrijft al ruim drie decennia over voeding, gezondheid en duurzaamheid in o.a. de Volkskrant en Radar+. Zij is culinair- en onderzoeksjournalist en heeft ook meerdere kookgerelateerde boeken geschreven. Nu dus deze dikke pil over alles wat wij op ons bord leggen.
Het is absoluut een dikke pil, maar de toon en taalgebruik maakt het dat het makkelijk leest. Je hoeft het boek ook niet van A tot Z te lezen. Je begint bij de stukjes waar jouw interesse ligt. De stukken over een onderwerp zijn maar een paar pagina’s lang. In het register kan je alles duidelijk opzoeken. Er staan zowel producten, merken als voedingsstoffen in het register, dus je kan bijna niet verdwalen.
De hele grote hoeveelheid informatie is onderverdeeld in 13 hoofdstukken: vlees, vis, groente en fruit, granen, vetten, zuivel, kaas, eieren, broodbeleg, snoep en tussendoortjes, dranken, smaakstoffen en instant-eten.
Elk hoofdstuk is onderverdeeld in paragrafen welke met een vraag beginnen; het vraag- en antwoordspel. Korte duidelijke stukjes tekst die antwoorden geven op vragen als:
Wat zit er precies in vla? Zijn alle kunstmatige zoetstoffen slecht voor je? Hoe duurzaam zijn pakjes en zakjes? Dus alcohol is toch een beetje goed voor je? Hoe diervriendelijk is zuivel?
En nog honderden van dit soort, toch wel zeer interessante, vragen. De antwoorden zullen je nog verrassen ook, want dit kan je echt niet allemaal al weten.
Het is echt een boek voor mensen die zich interesseren voor wat zij op tafel zetten. Dus ook voor ons kookboekenliefhebbers is het een welkome bron van kennis.
Zin en onzin in de supermarkt – Loethe Olthuis – Uitgever: Nieuw Amsterdam – €24,99 – ISBN 9789046822487