In haar boek World of Veggies gaat Mirjam Leslie-Pringle in 100 recepten de wereld rond. Ze begint de reis in Turkije met gepocheerde eieren voor het ontbijt, dan naar Israel voor een lunch met Sabich. De reis wordt vervolgd in Sicilië voor een bite in de vorm van Caponata. Daarna naar Afghanistan voor een diner met een stevige rodelinzensoep. Tot besluit is er zoet uit Duitsland, een avocado-blauwebessencake. Onderweg zijn er nog 95 vegetarische gerechten uit alle delen van de wereld om van te genieten, zoals gevulde pannenkoekjes uit Taiwan, Japanse kabochasoep en pittige pindasoep uit Suriname.
Mirjam Leslie-Pringle heeft alle foto’s zelf gemaakt in en rond haar huis op Ibiza en dat is goed te zien. De sfeerfoto’s zijn zo stralend en zonnig dat ze niet zouden misstaan in een reisgids over Ibiza. Je krijgt er bijna zin in om een reisje naar dit zonnige Spaanse eiland te boeken.
Het eten ziet er heerlijk uit op de foto’s bij de recepten. Ze nodigen je uit om de keuken in te duiken en zelf al het lekkers te gaan maken.
Voor de ingrediënten hoef je niet de hele wereld rond te reizen. Voorin het boek heeft Leslie-Pringle een lijst met alle ‘exotische’ ingrediënten opgenomen en erbij vermeld waar je die kunt kopen in Nederland. Voor de meeste Aziatische gerechten wordt het een uitstapje naar de toko of de Aziatische supermarkt. De Turkse supermarkt verkoopt veel ingrediënten voor de Noord-Afrikaanse keuken en die van het Midden-Oosten.
De recepten zijn voor iedere kok goed te maken, ook als je weinig ervaring in de keuken hebt. De duidelijke, overzichtelijke lay-out van de recepten draagt hier in hoge mate aan bij. In veel gevallen is het uitspreken van de titel ingewikkelder dan de bereiding van het recept. Daarmee is World of Veggies een geschikt boek voor mensen die net begonnen zijn met vegetarisch eten én voor carnivoren die een vegetariër te eten krijgen of die af en toe vegetarisch willen eten. Maar ook als je al langere tijd vegetarisch eet biedt World of Veggies veel inspiratie. De overvolle groentesoep uit de Maghreb was hier een groot succes en gaat zeker vaker op tafel gezet worden.
Een leuk detail is dat onderaan iedere receptpagina de betreffende hoofdstuktitel staat in de taal van het land waaruit het recept afkomstig is.
Een klein minpuntje is dat de receptenindex een onlogische indeling heeft, namelijk op het eerste woord van de naam van het recept. Het gevolg is dat je bij het zoeken naar het recept voor de paella, bij de p niets zult vinden. De paella staat in de index onder de v, vanwege de titel Vegetarische paella uit Spanje. Een ander voorbeeld is de hummus, die staat onder de d, omdat de titel De echte Israëlische hummus is. Wellicht was een index op land of naam van het gerecht beter geweest.
Afgezien van bovenstaand minpuntje is World of Veggies een goed, bruikbaar kookboek vol fijne recepten, dat een mooi plekje in de kookboekenkast gaat krijgen.
World of Veggies – Mirjam Leslie-Pringle – Carrera Culinair – ISBN 978 90 488 3941 4 – € 25,00