Gelukkig maar dat ‘Wijndame’ Meta van den Boom in coronatijd ontdekte hoe fijn het is om ons eigen land te verkennen. Daarbij kwam zij er namelijk achter dat Nederland niet alleen inmiddels een flink aantal wijngaarden telt, maar dat die ook van een uitstekend niveau zijn geworden. Aangezien zij merkte dat veel mensen nog onkundig waren van die prima kwaliteiten van eigen bodem, besloot zij de wijnen en de wijnmakers in een boek eens goed te eren. Niet in cursusvorm, maar als kijkje in de keuken en achter de schermen van een aantal wijngebieden, als inspiratie voor iedereen.
Meta neemt ons mee op een heerlijk beschreven speurtocht door Nederland en Vlaanderen, langs een 20-tal wijngebieden, netjes verdeeld over vier streken van Noord naar Zuid, om ons te verbazen met de rijkdom aan variatie in wijnen die er nu al bestaat en met de steeds toenemende kwaliteit ervan. Deels komt dit door de gegroeide deskundigheid van de wijnbouwers, deels door ons veranderende klimaat en de behoefte aan zuivere biologische behandeling van een wijngaard bij de moderne consument.
Als er één ding bovenuit springt is het wel de enorme passie en toewijding van alle wijnmakers, die vaak allerlei beproevingen moesten doorstaan en tegen alles in moesten zien te overleven, om uiteindelijk te bereiken wat zij nu dan bereikt hebben.
Gaandeweg haar boekmissie zag de schrijfster haar originele plan, om de wijnbouwers een gezicht te geven en de actuele stand van zaken weer te geven, omslaan in een complete wijnreis. Allerlei verhalen komen er daardoor langs, over de opbouw van een wijngoed, de vele studies die hieraan vaak vooraf gingen, over voorspoed en tegenslag. Maar we lezen tevens over bijvoorbeeld originele ideeën omtrent wijnbouw, over de wijze van aanplanten of over grond- en kruidenbewerking.
Als we ons bedenken dat we in Nederland qua wijnbouw eigenlijk nog maar sinds 1970 (Apostelhoeve) aan de weg timmeren, is het sowieso verwonderlijk hoe ver alles al is gevorderd. Vanaf de eerste Rieslingdruiven en Auxerrois tot aan de nieuwe, Amerikaans geënte, rassen van nu met hun betere schimmelresistentie en vroegere rijping, vanaf de kleine, dappere wijnbouwpioniers tot aan de hedendaagse stevige bedrijven, inclusief vaak een zekere mate van oenotoerisme – dit alles en nog veel meer passeert de revue in dit boek. Natuurlijk is ons wijnbouw areaal logischerwijze beperkt, als je de oppervlaktes aan wijnbouw vergelijkt met de bekende buitenlanden, en zeker is het zo dat het soort verbouwde wijn vooral ligt in de witte en mousserende wijnen, maar dat doet niets af aan de uitstekende indruk die de Lage Landen wijnen inmiddels maken.
Veel van dit alles wordt door de schrijfster duidelijk gemaakt in dit prettige en vlot geschreven boekwerk vol enthousiasme, dat bovendien veel fraai fotowerk van Sarah Distel bevat én prima verzorgd is qua opmaak en druk. Een index en een begrippenlijst ontbreken niet. De geestdrift en bevlogenheid van de diverse wijnbouwers weerspiegelen zich in vele leerzame en tegelijk boeiende verhalen van Meta van den Boomen, die, zelf vinoloog, ook haar eigen bedrijf bestiert (‘Wijndame’). Het boek vormt daarmee een heerlijke inspiratie voor zowel de wijngenieter als elke nieuwe enthousiaste wijnmaker, zodat hopelijk op termijn de wijnen uit de Lage Landen nóg mooier en beter bekend zullen staan – zoals de schrijfster schetst in een apart hoofdstuk ‘De Toekomst’. Allerlei restaurants en sommeliers weten inmiddels de Nederlandse en Vlaamse wijn uitstekend te vinden!
Wijn in de Lage Landen Meta van den Boomen – Terra – 192 blz. – ISBN 978 90 8989 924 8 – €34,99
Deze recensie is ook verschenen op de wijnblog van Culinette