zónder pakjes & zakjes
Ooit de film Julie & Julia gezien? Die gaat over de beroemde ‘thuiskok die Amerika leerde koken’, Julia Child. In die film gaat ene Julie de uitdaging aan om het hele kookboek van Julia Child na te koken. En precies daaraan moest ik denken toen ik nog niet halverwege het nieuwste kookboek van Karin Luiten was: Ik wil het allemaal maken! Elk recept is haalbaar, ziet er lekker uit en, misschien wel het belangrijkste, is gespeend van alles wat namaak is. Daarin zie ik nog wel meer overeenkomsten met Julia Child.
Karin neemt ons dit keer mee de wereld rond. Ze geeft je eerst een korte uitleg over wereldse smaakmakers. Als je die standaard in huis hebt, kom je echt al heel ver.
Kom, we gaan op reis. Eerst naar Noord-Amerika, een werelddeel waar wel heel veel vandaan komt, dus het gaat hier om een kleine selectie, lekker en makkelijk te maken. Bij de landen waar Karin zelf geweest is, doet ze overigens ook nog een reisverhaal uit de doeken. En ze geeft regelmatig, zoals bij de Jambalaya, zowel een vlees versie als een vega recept. Gul toch?
Via Midden-Amerika met bijvoorbeeld een nacho-ovenschotel, gaan we door naar Zuid-Amerika en de Caraïben, waar je zowel recepten krijgt voor ceviche (Peru) als chimichurri en salsa’s (Mexico), maar ook voor een Surinaamse rotirol.
Daarna gaan wel lekker Smørrebrød eten in Noord-Europa, pakken dan gelijk ook de Gravad lax met honing-dillesaus mee en natuurlijk de Zweedse gehaktballetjes.
In Zuid-Europa gaan we rechtstreeks naar Italië waar we pasta’s en risotto eten en door naar Griekenland en Kroatië voor heerlijke vis. In Spanje eten we, niet traditioneel, maar volgens Karin wel een briljante vondst, tortilla van patat. Ha!
We steken over naar Afrika. Ook daar kenden we heel veel gerechten alleen maar van pakjes & zakjes, waar je vervolgens zelf nog van alles, behalve een zoutig kruidenmengsel en rijst, aan toe moest voegen. Gelukkig hebben we dat niet meer nodig voor bijvoorbeeld een uitnodigende schaal vol Marokkaanse couscous met veel verse groenten. Karin geeft in de kantlijn ook nog heel veel tips: hoe kun je dit gerecht voor zowel vleeseters als vegetariërs maken, wat kan je de volgende dag nog als lunchhap gebruiken, hoe serveer je dit gerecht het leukst, hoe pimp je de smaak op als deze te flauw uitvalt et cetera. Ik zei het al, Karin is een gulle gever.
In het Midden-Oosten kunnen we bijvoorbeeld kiezen uit Turkse linzensoep, Dürüm met kikkererwten en Gestoofde sperziebonen met lamsvlees. In Libanon maken we Tabouleh of Fattoush met heerlijk veel sumak, een lekker fris kruid dat veel wegheeft van citroen.
In Zuid-Azië komen we nog meer bekende namen tegen van de maaltijdpakjes van weleer: kip Madras of Tandoori drumsticks uit de oven met pompoen. Of heb je liever Butter chicken uit India?
En dan hebben we Azië nog niet eens bereikt! Daar staan onder andere Beijing-noedels op het menu en Kantonese paddenstoelen, maar ook heerlijke kipsaté met pindasaus. Spannend lijken mij de knapperige pannenkoekjes uit Vietnam, die sprekend lijken op omeletjes, maar er zit geen ei in.
En dit is nog maar een greep. Er staan 115 recepten in dit boek. En écht, je wilt ze allemaal maken! Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes is het eerste boek dat is uitgegeven door Karins’ eigen Uitgeverij Rood en heeft gelukkig die kenmerkende vierkante vorm met rode rug behouden, zodat ook deze nieuwe mooi bij haar andere boeken past.
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes | Karin Luiten
Uitgeverij Rood | €26,99
ISBN 9789083334004