We kunnen wel iets leuks gebruiken tijdens de crisis. Zoals de komst van asperges bijvoorbeeld. Ze zijn er weer en ze zijn heerlijk. Al eerder bespraken we het boek Asperges van Jessica Lek. Lees hier de recensie.

Vandaag een recept uit dit boek en we kozen voor een Voorjaarssalade van gegrilde asperges met gebakken eidooier en radijs en een heerlijke citrusdressing. Het is een voorgerecht, lunch of een klein hoofdgerecht en dit gerecht past heel goed bij het mooie weer dat eraan zit te komen. Deze heerlijke salade staat ook op de cover.

 

 

Voorjaarssalade met gegrilde asperges, gebakken eidooier en radijs.
Nodig: Grillpan – Mandoline.
Voor 4 personen

Ingrediënten

1 kg witte asperges, schoongemaakt
milde olijfolie
200 g gemengd slablad (bijv. veldsla,eikenbladsla en bietenblad)
4 kakelverse eidooiers
2 el zonnebloemolie
zoutvlokken (optioneel)
1 bosje radijzen, in plakjes (bewaar het loof voor in de salade)

Voor de citrusdressing

sap van 1 sinaasappel
4 el rijst- of appelciderazijn
3 el vloeibare honing
1 el grove mosterd
½ tl selderijzout
2 el hazelnoot- of walnootolie (van goede kwaliteit)
100 ml druivenpitolie
1 el rasp van een onbespoten sinaasappel
zout
zwarte peper, versgemalen

Maak eerst de citrusdressing. Kook het sinaasappelsap in tot je 2 eetlepels over hebt. Klop in een grote kom het ingekookte sap met de azijn, honing, mosterd en het selderijzout. Schenk er in een dun straaltje de noten- en druivenpitolie bij en klop tot een (licht) gebonden dressing. Breng op smaak met 1 eetlepel sinaasappelrasp, zout en peper. Schenk de helft van de dressing over in een mooi kannetje. Laat de rest van de dressing in de kom zitten en zet apart.

Kook de asperges kort voor. Verwarm ondertussen de grillpan. Snijd eventueel de dikkere asperges met een mandoline over de lengte doormidden. Dep de asperges droog en bestrijk met een dun laagje milde olijfolie. Gril ze, eventueel in porties, rondom in de grillpan in 3 tot 5 minuten beetgaar. Leg ze in een schaal, schenk er 1 tot 2 eetlepels dressing uit de kom overheen en houd warm onder aluminiumfolie.

Voeg de slabladeren, inclusief het loof van de radijzen, toe aan de kom en schep om. Spreid de sla uit over 4 borden of op een grote schaal. Verdeel de gegrilde asperges erover.

Laat de eidooiers via je vingers voorzichtig in (espresso)kopjes glijden. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de eidooiers tot de onderkant gestold en de binnenkant nog heel zacht is. Dit duurt 30 seconden, afhankelijk van de grootte van de eidooiers.

Schep de gebakken eidooiers op de salade. Bestrooi naar wens met zoutvlokken. Garneer met de plakjes radijs. Schenk er naar wens nog wat extra dressing overheen.

Asperges – Jessica Lek – Good Cook – ISBN 9789461432094 – €10,95

Eerder bespraken we ook Jackfruit van Jessica Lek. Hier de recensie.