Alleskunner Tobias Camman is o.a. bekend van de FOMO-show, is net een pop-up wijnwinkel in Utrecht gestart (link) en schreef drie kookboeken. Eerder bespraken we al zijn boek Groenvoer en nu is het kookboek Visvoer aan de beurt. Wat Tobias ook allemaal kan en doet, er staat één ding als een paal boven water en dat is het feit dat hij een fantastische chef-kok is.
In Visvoer kookt hij met vis die dicht bij huis gevangen is. En hij gebruikt alles want we koken zonder verspilling. Zowel vis als schaal- en schelpdieren komen aan bod en, zoals hij zelf zegt ‘Ik heb niet perse gekozen voor de populairste soorten, want daar is al genoeg over geschreven.’
Spannend dus!
Alhoewel de vis en de schaal- en schelpdieren van dicht bij huis komen, zien we in de recepten de hele wereld aan ons voorbijtrekken. In de inleiding krijgen we goede en interessante informatie over vis. Lees daarna vooral de tips in “Voor je begint nog even dit”. Muziekje erbij? Ook dat kan want er staat een link naar een playlist op Spotify. Aan alles is gedacht. En nu de keuken in!
Er zijn maar twee hoofdstukken. Basisrecepten en Gerechtjes. We beginnen met de basisrecepten met daarin uiteraard bouillon. De bouillon van geroosterde visgraat valt direct op. Een bouillon met een hele volle smaak. We zien ook sauzen, gnocchi, chutney, gevulde pasta, citruskaviaar en nog veel meer.
Gerechtjes begint al direct goed met saffraan-garnalenkroketjes en daarna Thaise mosselkroketjes. Beide met een heerlijke saus erbij. En bij alle gerechtjes staat een wijnparing.
En wat dan opvalt is dat er soms na het recept en de wijnparing een lege pagina volgt om ervoor te zorgen dat het volgende recept op een nieuwe pagina start.
Ik heb het al vaker gezegd, ik ben een groot fan van lege pagina’s in kookboeken want je kunt er zo fijn je eigen aantekeningen kwijt. Leuk is ook om op te schrijven wanneer je een gerechtje gemaakt hebt en wie eventueel de gasten waren.
Tobias Camman heeft de gave om receptuur zodanig over te brengen dat je als thuiskok steeds denkt “dat kan ik ook”. Op de prachtige foto’s kun je vervolgens zien hoe je een gerechtje opmaakt.
We zien gerechtjes als krabbisque met krab en appelpickle, spekbokking met beurre blanc met bietenjus en tafelzuur, quiche van gerookte forel en aardappel met kruidencrèmefraîche en zeewolf gekonfijt in citroenolie met gegrilde radicchio, salsa verde en crispy huid.
Zeg nou zelf, dat wil je toch maken?
Visvoer ziet eruit als een koffietafelboek maar dat is het niet. Je zult er daadwerkelijk uit koken of heel veel inspiratie uit opdoen.
Zoals al eerder gezegd, Tobias Camman is een alleskunner. Niet alleen is de receptuur van hem maar ook de foto’s maakte hij zelf. Het boek sluit af met een index op volgorde van recept en een register op ingrediënt. Wederom een geweldig kookboek van Tobias.
Visvoer | Tobias Camman
Blossom Books | €34,99
ISBN 9789463495424