Het is al weken weer om te BBQen dus Veggie Burgers komt goed van pas. De tijd dat je het als vegetariër moest doen met aardappelsalade en stokbrood op een braai ligt achter ons. Tegenwoordig zijn er goede kant-en-klaar alternatieven, die helaas volgens sommigen, lijken op vlees. Zelfs bij de supermarkt discounter hebben ze vega BBQ pakketten.
Veel leuker natuurlijk is om zelf burgers te maken. Je weet precies wat er in gaat en de keuze is enorm, tenminste met de inspiratie uit Veggie Burgers. (Overigens bak je ze het beste in de koekenpan of oven en niet op het traditionele rooster van de BBQ.)
Nina Olsson is een Zweedse die in Amsterdam is neergestreken en al eerder een kookboek schreef: Bowls of Goodness. Ze blogt op Nourish Atelier, is art director en fotografeert. De prachtig gestileerde foto’s in Veggie Burgers zijn van haar eigen hand.
Vegaburgers zijn tegenwoordig zo lekker dat ze echt niet meer alleen door vegetariërs gegeten worden. Maar je moet wel even goed begrijpen hoe je zo’n burger smakelijk maakt qua textuur, smaak, stevigheid en smeuïgheid. Vandaar dat Veggie Burgers precies met die basis begint. Een groot deel van de smeuïgheid van burgers komt van de sausjes en toppings. Dus ook daarvoor krijg je plenty recepten van Nina. En zelfs een paar broodjes recepten, of je neemt bijvoorbeeld portobello’s als bun.
We reizen met Nina figuurlijk de hele wereld rond. We beginnen in Noord-Europa met bijvoorbeeld smörgåsburger of een homemade curry ketchup. Dan zakken we af naar Zuid-Europa met een Griekse burger gebaseerd op de populaire courgettebeignet met een onuitspreekbare naam kolokithokeftedes of tomatenpistou. Nog verder zuidelijk komen we in Noord Afrika & Midden-Oosten waar krachtige smaken samenkomen in een kasbahburger en muhammara topping.
Wat zo leuk is aan Veggie Burgers is dat je de sauzen en salades ook gewoon voor iets anders kunt gebruiken. Voor tapas bijvoorbeeld of als bijgerecht. Dat maakt het boek veelzijdiger toe te passen dan alleen voor de vegetarische burgers, hoewel dat natuurlijk de hoofdmoot vormt.
Het Azië hoofdstuk staat opnieuw bol van inspirerende burgers, toppings en salades. De regenboognoedelsalade is op zichzelf al verrukkelijk en een recept voor kimchi staat er ook in. Sushiburgers en Bahn mi-burgers brengen je direct in Aziatische sferen. Als laatste hoofdstuk komen we aan in de bakermat van de burger, Noord-Amerika. In Zuid-Amerika komen uiteraard zoete aardappel en quinoa aan bod, terwijl de klassieke Amerikaanse smaken als BBQsaus en gekaramelliseerde uien evenmin ontbreken.
Veggie Burgers is een rijk kookboek vol inspirerende burgers en veel recepten voor alle onderdelen. Het nodigt uit om zelf samen te stellen en te experimenteren. Daar helpt zeker het Veggie Burger spiekbriefje bij: een handig overzicht welke bestanddelen wat voor effect hebben op textuur, smaak, stevigheid en smeuïgheid van je burger.
Veggie Burgers – Nina Olsson – uitgever Luitingh-Sijthoff – ISBN 9789024581184 – €20,00