Kun je als sporter wel zonder vlees? En lijden je prestaties niet onder een puur plantaardig dieet? Er bestaan nogal wat misverstanden over vegetarisch eten zeker in relatie tot sport. Anita Bean, een Engelse diëtiste, weerlegt mythes en houdt een vurig pleidooi voor een vlees- en visloos sportief leven.
Anita Bean weet waarover ze schrijft. Niet alleen vanwege haar opleiding maar zelf is ze haar leven leven al vegetariër en was ze ooit kampioen bodybuilden in Engeland. Het eerste deel van het kookboek bestaat uit theorie. Redenen om te stoppen met het eten van vlees (en vis) komen aan bod in hoofdstuk 1. Bekende argumenten rond duurzaamheid en milieu, dierenwelzijn en gezondheid passeren de revue. Of een vegetarisch dieet echt beter is voor je hersenen en of je inderdaad een grotere kans op kanker loopt als je vlees eet laten we maar in het midden. Een aantal fabels over eten zonder vlees wordt uit de weg geruimd en de verschillende soorten vegetariërs (wel eieren, melk en kaas of niet bijvoorbeeld) legt Anita helder uit. Sowieso is het boek prettig geschreven.
Het tweede hoofdstuk gaat in op hoe je een evenwichtige vegetarische of zelfs puur plantaardige (vegan) voeding samenstelt die voldoet aan jouw behoeften als sporter. Er zijn een aantal aandachtspunten zoals eiwit, vitamine B12, ijzer, creatine, omega 3-vetzuren (niet voor niets visvetzuren genoemd), calcium en vitamine D. Op een heldere manier kom je te weten in welke voedingsmiddelen die stoffen in ruime mate aanwezig zijn en of je eventueel een supplement moet nemen. Zo kunnen veganisten eigenlijk niet zonder een vitamine B12 supplement en ook calcium en vitamine D kunnen lastig zijn als je helemaal geen zuivelproducten eet. Hier verraadt zich de vertaling uit het Engels omdat alleen over cheddar gesproken wordt (wij eten vooral Goudse kaas).
Dan volgt deel 2 met eenvoudig te maken recepten onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Alle recepten zijn uiteraard vegetarisch maar ook vrij makkelijk veganistisch te maken door zuivel te vervangen door plantaardige varianten en honing door ahornsiroop bijvoorbeeld. Porties zijn simpel groter of kleiner te maken door de hoeveelheden aan te passen. Heel prettig is de voedingswaarde die bij ieder recept per portie is weergegeven. Zo zie je in een oogopslag hoeveel eiwit en suikers er in een gerecht zitten. Dat is uiteraard ook fijn voor de minder sportievelingen onder ons. Elk recept is bovendien zo samengesteld dat het de ideale verhouding van eiwit, koolhydraten en essentiële vetzuren bevat.
Voor het ontbijt bevat het kookboek bekende recepten als overnight oats, haverpannenkoeken en roerei. In het soepen hoofdstuk kom je zowel lunch als maaltijdsoepen tegen, denk bijvoorbeeld aan pompoensoep, spinazie-courgettesoep en rodelinzensoep. Salades volgen de soepen op en zijn al even smakelijk en kleurrijk. Ook hier zowel salades die geschikt zijn voor de lunch of als warme maaltijd. Nergens wordt het ingewikkeld of moeten er moeilijke ingrediënten worden ingekocht.
De meeste recepten staan in het hoofdstuk met hoofdmaaltijden, ruim twintig waarvan zes vegan. Uiteraard maakt Anita ruim gebruik van peulvruchten en vleesvervangers als tofoe en noten. De gerechten zien er smakelijk uit en zijn voor iedereen geschikt zelfs al ben je geen vegetariër of sporter (maar meestal niet voor FODMAP dieet volgers). De desserts en snacks bevatten toetjes, koekjes en repen naast hartige tussendoortjes zoals dips. Sommige zijn door hun combi van eiwit en koolhydraten bijzonder geschikt voor herstel na een training. Wel vreemd dat er gebakken wordt met smeerboter, het vochtgehalte is immers veel hoger dan in (plantaardige) margarine. Dat zou het bakresultaat wel eens nadelig kunnen beïnvloeden.
Een prettig kookboek met 80 veggie recepten en heldere uitleg over sport en vegetarisch eten.
Vegetarisch koken voor sporters – Anita Bean – uitgever Deltas – ISBN9789044752281 – €24,95