Brits gebak, hartig en zoet
Eigenlijk is Regula Ysewijn, auteur van dit mooi uitgegeven boekwerk, in het verkeerde land geboren. Niets ten nadele van België natuurlijk, maar ze heeft, zolang ze zich kan herinneren, een stevige hang naar alles wat Brits is. En naar historie. Zeker culinaire geschiedenis. En die is in Groot-Brittannië wel te vinden. Dit boek verscheen in 2019 in dat land waar ze steeds naar toe getrokken wordt: Oats in the North, Wheat from the South. Hier kwam het toen uit onder de naam Brits Bakboek. En nu dus heruitgegeven in dezelfde stijl als het vorig jaar verschenen Van Wafel tot Koek.
In haar introductie van dit bak- en leesboek vertelt Regula onder andere dat de recepten je ook een beeld geven van het Britse landschap. Zoals de Engelstalige titel al verklapt, zijn er in zo’n groot land klimaatverschillen, dus heb je te maken met verschillende soorten gewassen. En door de verspreid liggende grote handelshavens kon men dáár dan werken met geïmporteerde ingrediënten. Dit alles is terug te vinden in regionale recepturen.
Waar het maar kan lees je veel over herkomst, over hoe recepten of gebruiken geëvolueerd zijn, over welke rol bepaald voedsel had in de maatschappij enzovoort.
Aan de bak
Het boek is onderverdeeld in soorten gebak. Van scones, cakes en buns, via gingerbreads, biscuits, sweet tarts & pies naar oatcakes & griddle cakes, bread en savoury pies. En dan ben je ineens 250 pagina’s verder. Daar vind je, naast het dankwoord en de ingrediëntenindex, ook een literatuurlijst voor als je geïnspireerd bent geraakt om nóg meer te lezen over nóg meer Britse heerlijkheden. Maar… eerst natuurlijk dit boek.
Regula tekent ook voor de meeste fotografie. En ze haalt daarvoor zeer smaakvolle spullen uit de kast. Om jaloers op te worden. De schaaltjes, schoteltjes, planken, mesjes, bakvormen, ze zijn net zo mooi en stijlvol ge-styled als Regula zelf.
Wat ook heel fijn is, is dat de gebruikte ingrediënten even worden doorgenomen. De verschillen tussen meel en (diverse soorten) bloem, cornflour en maizena, etc. Maar ook lees je wat suet is en wat je (niet!) met abrikozenpitten kunt doen.
En dan, hoe heerlijk, vertelt Regula de historie en de etiquette rondom de beroemde afternoon tea, waarna de recepten voor allerlei soorten scones en cakes volgen.
Ook over buns is veel te vertellen. Maar kijk uit, je krijgt gegarandeerd reuzetrek als je het leest. De biscuits geven mij instant een schuldgevoel. Ik zou veel vaker zelf koekjes moeten bakken. De foto van de digestives laat je een stapel van deze eenvoudige, mooie volkorenkoekjes zien, waar een kanten lintje om wordt gebonden: een cadeautje! Of doen we eerst de echte English muffins, de fluffy gistbroodjes die niets met de cupcakes van doen hebben? Die kun je ook in een grote hoeveelheid maken en invriezen. Altijd makkelijk.
Na verschillende broodrecepten tref je nog de hartige pies. Natuurlijk de Yorkshire Christmas pie, maar ook eentje met lam, met gehakt en eieren, met varken, rund, kip en champignons.
Van Scone tot Teacake van Regula Ysewijn is een stijlvol vormgegeven bakboek, waarin je ook heerlijk kunt lezen. Speciaal voor liefhebbers van gebak, zoet of hartig, voor liefhebbers van alles wat Brits is, met name de keuken en voor liefhebbers van stijl en entourage. En natuurlijk voor iedereen die gek is op bakken en/of lekker eten.
De uitgever van Van Scone tot Teacake heeft ons laten weten dat het weliswaar om een herziene heruitgave gaat maar er staan wel 5 nieuwe recepten in en veel nieuwe foto’s.
Van scone tot teacake | Regula Ysewijn
Carrera Culinair | €33,99
ISBN 9789048872862