Lekker eten uit eigen tuin of balkon
Er is er weer eentje. Zo’n vrolijk rood vierkant boek uit de serie Koken met Karin. Je weet wel, de ambassadeur van koken zonder pakjes en zakjes. Maar nu is ze een zijpad ingeslagen. Je kunt nog steeds koken uit dit boek, maar het idee is dat je de meeste verse ingrediënten zelf eerst laat groeien. In je moestuin(tje) of op je balkon, aan je schutting, in een boodschappentas, het maakt niet uit. Als je er maar lol in hebt. Of je nu 9 of 99 (au, m’n knieën!) bent.
Waarom een moestuin?
Dat legt Karin uit in stripvorm, op de eerste pagina’s. Want het waarom is natuurlijk wel belangrijk. Karin tekende en fotografeerde, schreef en kookte alles zelf en ze maakte het boek daarmee heel vrolijk, begrijpelijk, kleurrijk en inspirerend.
Inhoud
Het boek is niet precies in hoofdstukken ingedeeld, maar je kunt in de inhoudsopgave wel vinden waar je naar op zoek bent: groentes, experimenten, handige info, knutselen/zelf maken en natuurlijk de recepten. Achterin staat alles nog eens op ingrediënt en op recept. Je bent echt nooit iets kwijt.
Spullen
Het zal je niet verbazen dat je een paar dingen nodig hebt voor een moestuintje. Karin heeft dat ook visueel uitgebeeld. Je hebt niet echt veel nieuws nodig. Veel dingen heb je waarschijnlijk al in huis. En dan moet je nog even kiezen of je met zaadjes of met plantjes gaat werken. En wát je wilt gaan kweken. Karin adviseert vooral te kiezen voor dingen die je lekker vindt. Slim toch?
Je zag het al even voorbijkomen, er kan ook worden geknutseld. Van compost maken in een melkpak tot een minigieter van een waterflesje.
Hoe dan?
Wat ga je zaaien, hoe en waar(in) ga je zaaien, wanneer moet je iets doen met de kleine plantjes, moet er echt pies en poep in je tuin, welke beestjes bemoeien zich met jouw moestuintje, wat is onkruid? Heel veel vragen, maar gelukkig krijg je ook heel veel antwoorden. Per groente wordt er steeds kweekinfo gegeven. Bijvoorbeeld hoe je spinazie rechtstreeks in een zak potgrond kunt kweken. Hoe leuk is dat!? En dat je groente van groente kunt maken. Echt.
Een kleine domper kan zijn dat er eens iets niet lukt. Dat kan aan heel veel dingen liggen en is misschien goed om van tevoren te beseffen. En wie weet lukt het volgende keer wel.
Recepten
En dan, niet vergeten, je kunt je plantjes dus oogsten en dan eten. Om dat extra lekker te maken staan er 20 recepten in het boek. Bijvoorbeeld Oosterse spaghetti met spinazie, slasoep, gado gado, radijstoastjes en spikkelrisotto. O ja, en aardbeien-tiramisu!
Van moestuin tot maaltijd van Karin Luiten is een vrolijk boek om bijvoorbeeld als opa of oma met je kleinkind(eren) door te lezen en dit avontuur aan te gaan. Of met je kinderen natuurlijk. Kunnen jullie lekker samen wroeten, water geven, slakken verwijderen, oogsten en koken. En dan: eet smakelijk!
Van moestuin tot maaltijd | Karin Luiten
Ploegsma | €16,99
ISBN 9789021686400