De traditionele Nederlandse keuken staat niet per se bekend als rijk en gevarieerd. Eten is voor veel Nederlanders een praktisch onderdeel van de dag en niet vanzelfsprekend een deel van hun identiteit of cultuur. Het belang van goed (kunnen) koken krijgen lang niet alle Nederlanders van huis uit mee. Hoe anders is dat in veel Marokkaanse gezinnen. Daar zetten moeders de recepten van hún moeders voor aan hun kinderen, zodat ook die de gerechten die al generaties lang bij de familie horen, leren waarderen én door kunnen geven. Hoe belangrijk die moeders zijn, zagen we eerder al in Melk en dadels van Nadia Zerouali, maar ook Fatima El Irari leerde koken van haar moeder. Sinds 5 jaar doet Fatima  verslag van haar kookkunsten op het populaire blog Uit de keuken van Fatima en onder diezelfde titel is er nu een boek.

Fatima schreef de recepten op die haar moeder nog uit het hoofd kookt en gaf er hier en daar een eigentijdse twist aan. Ook voegde ze favorieten van haar blog toe die niet per se allemaal Marokkaans zijn. Marokkaanse smaken als ras el hanout en oranjebloesemwater worden met mate gebruikt en afgewisseld met smaakmakers uit de Nederlandse fusion keuken als ketjap, oestersaus en sriracha.

In zeven hoofdstukken staan zo’n 80 recepten, waaronder soepen, hoofdgerechten, couscous en tajines en uiteraard ook zoetigheden. Er zijn bekende Marokkaanse gerechten als harira, visbastilla en baghrir, de bekende duizendgatenpannenkoek. Maar ook zijn er recepten voor paella, pittige pizzarolls en zelfgemaakte bamischijven. Ook leuk én goedgekeurd door het puber-testpanel hier in huis: een homemade kapsalon met kip en krieltjes. Terugkerende ingrediënten zijn vaak verrassend eenvoudig en goed verkrijgbaar, zoals kip, aardappelen en griesmeel, en de bereiding is meestal niet moeilijk of tijdrovend. Alleen de tajine- en broodrecepten vergen wat meer wacht- of rijstijd.

Voor het Suikerfeest zijn er traditionele koekjes zoals fekkas, kokoskoekjes en no bake marmerkoekjes zoals je die ook in 100 luxe koekjes vindt (zie hier het recept). Er wordt uitgepakt met Aardbeiencheesecake en Ferrero Rochertaart, de signature cake van Fatima die ook in het bijzondere bakboek Mooncake van Jonneke de Zeeuw figureerde. Het is een bouwwerk van chocoladebiscuit, nutellacrème en minstens 14 Ferrero’s. Overigens vind je in de zoete recepten vaker kant-en-klare candy bars en dergelijke. Van een muur van KitKats rond een taart, Oreo’s in een toetje tot Kinder Bueno’s in een mousse: daar krijg ik hier thuis de handen wel voor op elkaar! Zelf ben ik nieuwsgieriger naar de Visballetjes in chermoula, een kruidentomatensaus, de Maakouda, Marokkaanse aardappelkoekjes en de Griesmeel-sinaasappelmaskouta, een soort cakejes.

Uit de keuken van Fatima
is een fris en vrolijk boek (bekijk ook vooral het inkijkexemplaar) met een verrassende mix recepten uit de keuken van Fatima én die van haar moeder. Voor wie laagdrempelig Marokkaans wil leren koken of op zoek is naar makkelijke recepten. En voor alle fans natuurlijk.

Bekijk op bol.com

Uit de keuken van Fatima: Makkelijke Marokkaanse recepten & andere lekkernijen – Fatima El Irari – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046824849 – €20,99
Fotografie & styling: Sabine Koning