De gemakkelijkste shortcuts naar de heerlijkste gerechten

Het kookboek Too Easy van Donna Hay

Inkijkexemplaar op bol.

Snel, sneller, snelst. Dat schijnt wel het allerbelangrijkste te zijn in de keuken. Hoe je dingen sneller kunt maken, makkelijke shortcuts kunt nemen en zaken kunt vereenvoudigen is geen hype meer te noemen, maar lijkt mainstream te zijn geworden. Het gevaar zou erin kunnen schuilen dat je dan gewezen wordt op het gebruik van pakjes, zakjes of kant en klare producten. Maar dat is in Too Easy van Donna Hay echt niet het geval.

Ze reikt je wel shortcuts aan om klassiekers sneller klaar te maken, maar ze snijdt de bochten niet zó ver af dat je bijna niets meer hoeft te doen. Je bent nog steeds ambachtelijk bezig met smaak en structuur, maar nu op een eenvoudiger manier. Ze is zelfs, onder enige druk van haar zonen, overstag gegaan voor een airfryer.

Voorraadkast
Wil je echt een efficiëntere thuiskok zijn, dan is je eerste taak naar snellere maaltijden natuurlijk om een goede basis in je voorraadkast te hebben: wat zijn die basics, wat is een must in je koelkast en vriezer en wat heb je altijd nodig om iets te kunnen bakken? Scheutjes, snufjes en mespuntjes zijn belangrijk als het erop aankomt. Donna heeft natuurlijk lijstjes voor je gemaakt.

Sneller dan iets halen
De valkuil om bij weinig tijd ‘dan maar iets te halen’ wordt vakkundig weggenomen in het eerste hoofdstuk. Voedzame, snelle maaltijden voor de haastige doordeweekse dagen. Elk hoofdstuk opent met een overzicht van de te verwachten recepten. Pad Thai met kip is het allereerste recept van dit boek en als je ziet hoe weinig ingrediënten je daarvoor nodig hebt, dan belooft dat heel wat voor de rest.
Een alternatief voor een knalharde of zompige afhaalpizza? Een platbrood, wat boerenkoolblad, courgette en chorizo is wat Donna voorstelt, maar je kunt dit idee natuurlijk oeverloos voor andere toppings gebruiken.

Klassiekers
Traditionele schotels in nieuwe slimme versies. Ooit het klassieke gehaktbrood gemaakt? Was je tevreden over de smaak?  Probeer deze versie met appel, salie en ahornbacon. Niet alleen veel vlugger klaar, maar ook vol smaak en structuur. Elk recept wordt trouwens voorzien van een opmerking, die vaak leuke alternatieven geeft voor de gebruikte ingrediënten. Zo kun je nog meer variëren of van een vleesgerecht een vega-versie maken.

Airfryer
Deze had ik niet zien aankomen. Donna heeft een airfryer aangeschaft nadat haar zonen haar talloze TikTok filmpjes hadden laten zien met de mogelijkheden. En ze is om. Lees even mee: krokante rijstsalade met limoen-peperkip. Snelle spinazie-ricottapasteitjes. Uit de airfryer? Dat maakt toch nieuwsgierig?

Alles in één
Eenpans- en bakplaatrecepten. Daar kun je er nooit genoeg van hebben. De pastaschotel met venkel en gehakt kun je haast al ruiken als je het recept leest. En wat te denken van orzo uit de oven met gekaramelliseerde halloumi en citroen, die nóg lekkerder wordt met een sprenkeltje honing, voor die onder de grill gaat?

Keukenkast kicks
Ze zijn niet meer weg te denken uit de keuken: gember, citroen, miso, harissa en ga zo maar door. Van die kleine bommetjes die alles nóg meer smaak geven. Hoe je ze slim toepast, lees je in dit speciaal aan hen geweide hoofdstuk. Gochujangnoedels met sesamgarnalen bijvoorbeeld. Of miso-bloemkoolsoep met gekaramelliseerde paddenstoelen.

De oven
‘Jij begint, de oven maakt het af’, belooft Donna. Het idee is dat wanneer je gerecht in de oven staat, jij tijd hebt voor iets anders. En dat klinkt natuurlijk wel verleidelijk. Behalve een ovenversie van risotto met de iconische kaas-pepercombi, zijn in dit hoofdstuk alleen vleesgerechten te vinden. Van rokerige runderribs tot slowcook munt mosterdlamsvlees met citroenaardappels. En ja, hiervoor gebruikt ze echt toch het liefst de oven.

Meer dan een salade
Als je een salade laat bestaan uit frisse groenten en kruiden en iets krokants, dan heb je al snel een makkelijke en smakelijke maaltijd. Variëren maar! Ooit een salade met gepocheerde kokoszalm gemaakt? Bomvol smaak en textuur. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de aardappel-venkelsalade met tonnatodressing, wat een snellere versie is van de klassieke vitello-tonato.

Indrukwekkende desserts
Donna: “Dit zijn mijn glamourtoetjes die oh’s en ah’s oogsten maar eenvoudig te maken zijn.” Vele zijn ronduit decadent te noemen. Bijvoorbeeld de honing-amandellaagjestaart met rozenwaterroom. Hiervoor heb je een hele pot honing nodig, een pond slagroom en bijna net zoveel crème fraîche. Poeh! Dat moet wel een heel bijzonder feest zijn!
De amandelricottataart met citroen en framboos klinkt ook heerlijk en lijkt iets gezonder.

Supersnelle snacks
Dacht je misschien dat snacks altijd al uit de supermarkt kwamen, dan komt daar nu verandering in. Met een beetje inspanning kun je voorraadjes aanleggen voor de lekkere trek. Bijvoorbeeld frambozencheesecake-ijslolly’s of tahin-bananenpannenkoekjes, of chocolade-hazelnootrepen, of kokos-dadelkaramelballetjes, of…

De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is eigenlijk wel toepasbaar op het hele boek. Met de vele suggesties voor variaties, heb je een veelvoud aan recepten.
Achter in het boek staat nog een woordenlijst en index. Daarin vind je bijvoorbeeld terug wat gochujang nu eigenlijk is en waar je het kunt kopen. Of hoe je rijstmeel kunt gebruiken of sumak kunt toepassen. Dat is fijn, want je kunt niet alles weten.

Deze uitgave is voorzien van een slappe kaft en blijft bij gebruik aardig goed openliggen. Snel, sneller, snelst: Met Too easy heeft Donna Hay, inspelend op een trend, weer een boek vol smaak en prachtige foto’s afgeleverd en bewijst ze dat snel ook lekker kan!

Too Easy | Donna Hay
Unieboek Het Spectrum | € 32,50
ISBN 9789000397044
Fotografie: Con Poulos
Vertaling: Roselle de Jong