Het kookboek tomato tomato van Julie D'heygere.

Link naar inkijkexemplaar op bol.

Julie D’heygere is verzot op tomaten. Dat komt mooi uit want ik ben ook dol op tomaten. Daarom zag ik met genoegen haar boek tomato tomato verschijnen. Uit haar liefde voor tomaten kwam zelfs een bedrijf voort en wel Think Tomato waar ze haar huisgemaakte tomatensauzen verkoopt. Er zijn ook veel lekkere recepten te vinden.
In tomato tomato staan recepten die ervoor zorgen dat je het hele jaar door met tomaten kunt koken. We volgen de seizoenen en ieder seizoen begint met een tomatensaus die bij de tijd van het jaar past.

Ook in de winter kun je heerlijk koken met tomaten want naast verse tomaten gebruikt Julie tomaten uit blik en zelfgemaakte tomatensauzen. Een nieuwtje voor mij is dat je tomatensaus heel goed maandenlang in een pot kunt bewaren als je die potten maar warm genoeg afvult. Zorg dat de tomatensaus 86 graden of warmer is als je het in de potten doet. Dat scheelt toch weer ruimte in de vriezer. Dat soort tips lezen we in de eerste pagina’s waar we veel leren over alles wat met tomaten te maken heeft.

Met veel plezier bladerde ik door de recepten. Hier en daar kom je wel een recept tegen dat erg bekend voorkomt. Zoals shakshuka en gazpacho. Dat zijn er maar een paar en in een boek met tomatenrecepten mogen ze toch niet ontbreken. In de lente maken we scampi met tomaat en kokosmelk of Turks geïnspireerde broodjes met tomatensaus. In de zomer schakelen we over naar een slaatje van asperges en tomaat of een tomatentaart. Allemaal even heerlijk.

Deze winter gaan we zeker een keer de tomatenfondue maken. Weliswaar zit er kaas in maar al met al is deze fondue vast minder zwaar eten dan die met alleen maar kaas. En de Griekse orzo met venkelworst komt ook op tafel. In de herfst maken we ricottaballetjes (met kruiden en kaas) in tomatensaus maar ook een Indiase curry met pompoen, kikkererwten en koriander.
Als laatste ook nog een klein hoofdstuk over het bewaren van tomaten. Daarin zien we zongedroogde tomaatjes uit de oven, huisgemaakte ketchup, tomatenconfituur, tomatenolie en gefermenteerde kerstomaatjes.

Aan het begin van het boek staat  een index per seizoen en het boek sluit af met een register op alfabet. Zo vind je altijd snel terug wat je zoekt. Alle recepten zijn voorzien van smakelijke foto’s.
Voor tomatenliefhebbers is tomato tomato een boek dat je absoluut wilt hebben.

Tomato Tomato | Julie D’heygere
Lannoo | €27,99
ISBN 9789401432948
ISBN e-book 9789401445832