Het land met de meeste Michelinsterren is Japan. Toch wel verrassend wanneer je bedenkt dat wij, hier in Nederland, bij de Japanse keuken voornamelijk aan sushi denken. Dat is dus zonde; de Japanse keuken heeft zo veel meer. In het boek Tokyo Street Food kan je dat goed terug zien. Tijd dus om de Japanse keuken in te duiken.
We worden meegenomen door Tom Vandenberge. Hij heeft een kookstudio en noedelbar in Gent. Hij heeft al meerdere boeken geschreven over street food en wordt hierin bijgestaan door de food & travel-fotograaf Luk Thys. Voor dit boek over Japan worden zij vergezeld door twee Japanse dames, Miho Shibuya en Tomoko Kaji. Naast de recepten en alle schitterende foto’s, van zowel het eten als van Tokyo, is er in dit boek veel ruimte voor persoonlijk verhalen. De verhalen achter het eten, de cultuur en de mooie plekjes van dit rijke land.
Op naar het land met de meeste Michelinsterren en de stad met de meeste sterren ter wereld: Tokyo. De variatie in soorten restaurants is oneindig en in dit boek wordt de focus gelegd op de streetfoodgerechten. De Michelinsterren geven aan dat de keuken van dit land van hoge kwaliteit is en dat schemert logischerwijze door in de dagelijkse keuken. Dus ook in die van de streetfoodgerechten.
Naast Tokyo is er ook aandacht voor gerechten uit Osaka, Fukuoka, Okayama, Kioto en Hiroshima. Dit omdat deze streek gebonden gerechten niet mogen missen.
Aan wat voor een heerlijke gerechten moeten we eigenlijk denken?
Ramen (Japanse noedelsoep), gebakken deegballetjes met octopus, salade van okra en kip, rijstballetjes met zalm, gefrituurd varkensvlees met zoetzure saus, gerookte eieren, pickels van Chinese kool en gebak met zoete azukibonen.
Hopelijk krijg je hierdoor een beetje een gevoel bij de gerechten die gepresenteerd worden in dit boek. Het zijn er echt te veel en te verschillend om een goed beeld van te kunnen geven. De gerechten zijn allemaal even bijzonder en het ziet er allemaal even smakelijk uit. Echt veel meer dan de bekende sushi alleen.
Ben je geïnteresseerd in het leren kennen van een andere keuken en de Japanse keuken in het bijzonder, dan is dit echt een leuk boek. Ook door alle verhalen die erbij verteld worden.
Wanneer je een paar gerechten hebt uitgekozen om als eerste te gaan bereiden is het wel raadzaam om een paar dagen van te voren te gaan beginnen met het in huis halen van de juiste ingrediënten. Producten als miso, ramennoedels, curryblokjes, bonitoschilfers en tobajan (hete bonenpasta) heb je vast niet in de kast liggen.
De ingrediënten zijn via internet te bestellen of bij toko’s in de grotere steden van Nederland te verkrijgen. Het is dus niet zo dat je uit dit kookboek ’s middags een recept kunt kiezen, even naar de supermarkt rent en het zo op tafel kunt zetten. Wat voorbereiding is gewenst. Vind je dat te ingewikkeld? Dan pak je gewoon je koffer en stap je op het vliegtuig naar Japan, want de verhalen in dit kookboek lokken dat zeker uit.
Neem hier alvast een kijkje in het boek op de site van de uitgever.
Tokyo Street Food, koken en reizen in Japan – Tom Vandenberghe, Luk Thys, Miho Shibuya, Tomoko Kaji – Uitgever: Terra Lannoo – ISBN 9789401437486 – €22,50