100 recepten met het meest veelzijdige ingrediënt
Volgens Samuel Goldsmith wordt dit het meest gebruikte kookboek in jouw keuken. Want wie heeft er nu niet een paar blikjes tomaat in de keukenkast? Het is een superhandige basis voor veel gerechten. Samuel maakte er 100 voor je.
Welke?
Zelfs in ingeblikte tomaten heb je reuze veel keuze. Wil je passata, kerstomaten, gepelde tomaten of pulp? Met of zonder kruiden? Het helpt je sowieso bij het maken van een al of niet makkelijke maaltijd.
Waarom?
Omdat de tomaten die ingeblikt worden vaak gebruikt worden als ze op hun allerrijpst zijn en het proces van inblikken ook nog eens een gunstig effect heeft op de smaak. Daarbij kun je de blikken makkelijk op voorraad hebben.
Wie?
Echt iedereen die ervan houdt en/of niet allergisch is voor tomaat. Voor wat betreft de recepten in dit boek: deze zijn zeker geschikt voor de startende thuiskok. Je vindt een scala aan eenvoudige recepten met vaak eenvoudige ingrediënten. En dat is ook wel eens fijn.
Wat?
Na een uitleg over de verschillende soorten ingeblikte tomaten en hoe je het boek het beste kunt gebruiken, kom je bij de recepten. Bij veel recepten vind je een tip over hoe je een deel van het gerecht kunt bewaren, hoe je op het recept kunt variëren, hoe je het nóg lekkerder kunt maken, of een andere tip van de kok.
De hoofdstukken zijn ingericht naar het soort maaltijd waar je naar op zoek bent: pastasauzen, gerechten uit één pan, feestelijke maaltijden, doordeweekse maaltijden en een apart hoofdstuk met sauzen, bijgerechten en snacks. Het boek begint met zogenaamde voorraadkasthelden. Het wordt niet helemaal duidelijk wat daar precies mee bedoeld wordt, maar je vindt er bijvoorbeeld een Makkelijke Shakshuka, Pasta met worst en veel groente en Tomatenrisotto. De Visstoof uit Lekker uit één pan is een heerlijk gerecht, wat je met de tip onderaan het recept een Spaanse vibe kunt geven door er in blokjes gesneden chorizo aan toe te voegen en een theelepel gerookt paprikapoeder. Begin je al een idee te krijgen van de mogelijkheden? Curry van lamsvlees en spinazie staat bij de Feestelijke maaltijden, maar de Doordeweekse chili con carne ook…? Ach wat maakt het uit wanneer je trek hebt in een goede chili?
Wil je een makkelijke manier om de standaardpizza te vervangen? Probeer de Pizza sliders.
Tot slot
Het laatste hoofdstuk is ook fijn, want daar staan die lekkere extra’s als salsa of een barbecuesaus. Zoveel lekkerder dan de gekochte versie!
Ik zou zeggen: maak eerst de Loaded nachos en werk je al knabbelend door het boek heen. Je krijgt er niet alleen trek, maar ook inspiratie van.
Tinned Tomatoes is een eenvoudig Nederlandstalig kookboek, vooral voor de beginnende thuiskok. Ken je iemand die binnenkort op kamers gaat of gaat samenwonen? Dan heb je hier een heel fijn cadeau aan.
Tinned Tomatoes | Samual Goldsmith
Good Cook | € 19,95
ISBN print: 9789048874453
ISBN e-book: 9789461433305
Fotografie: Mowie Kay
Vertaler: Natascha van der Stelt