Hoe leer je goed koken? Velen zullen zeggen dat je een basis koksopleiding moet volgen. Het is inderdaad heel erg fijn om de basistechnieken te leren want daarmee kun je gerechten keer op keer koken en smaken ze altijd hetzelfde. Je leert o.a. standaard lasagne op te bouwen, de juiste techniek om een biefstuk te bakken, simpele tomatensoep te maken, pannenkoeken te bakken en het lopende band werk. Maar wat echt belangrijk is om te leren, is weten hoe je het ingrediënt dat je voorhanden hebt zodanig gaat bereiden dat je er de meeste smaak uithaalt. En dat is nu precies wat David Chang duidelijk maakt in Thuis koken. Een kookboek zonder recepten, of in ieder geval, niet de recepten zoals je die misschien altijd gewend bent. Want stiekem staan er toch iets meer dan honderd recepten-wat-geen-recepten-zijn in.
Eigenlijk vraagt David je om alle recepten die je kent los te laten. Let wel, dit geldt nooit voor bakken. Bakken is iets wetenschappelijks en daar moet je nauwkeurig afwegen en heel precies het recept volgen. Daarom bakt David Chang ook nooit. Het enige nagerecht dat hij ooit maakt is gebakken donuts met een bol ijs erop. Voor Thuis koken interviewde culinair journalist van de New York Times, Priya Krishna, David Chang urenlang om op die manier in het hoofd van de oprichter van de Momofuku-restaurantgroep te komen en al zijn culinaire kennis op papier te krijgen.
Zij leerde van hem hoe je op de beste manier brisket, kip, onderrib, procureur, short ribs, ossenstaart, gehakt en gemarineerd vlees moet bereiden. En ook hoe een magnetron werkt en waarom je deze heel goed schoon moet maken. Hij vertelt waarom hij vaak liever diepvriesvis gebruikt bij gebrek aan een goede lokale visboer en hoe je groente op de juiste manier moet bereiden. Of hoe je rijst en noedels het beste kunt klaarmaken. En dat platbrood het makkelijkste broodrecept ooit is. Waarom sauzen, marinades en dressings soms nodig zijn en hoe je deze maakt. Samen schreven ze deze culinaire ervaringen op. We zien mooie foto’s. Onder andere dat zij samen de gerechten proeven die Priya volgens zijn instructies had gekookt, maar niet altijd met het succes waar ze op gehoopt had. Daarna volgt wat je dan moet doen om je maaltijd toch nog te redden. Het boek leest echt heerlijk en is zeer vermakelijk. De grafische vormgeving is goed uitgevoerd met verschillende formaten lettertypes en illustraties wat het lezen ervan ook heel erg makkelijk maakt.
Thuis koken is een boek dat je bewaart op je nachtkastje en voor het slapen gaan duik je er keer op keer in voor wat culinair leesplezier. Dan regel je de volgende dag de beste ingrediënten die je kunt vinden. Vervolgens kook je gerechten zoals Davids versie voor Melanzane alla parmigiana uit de magnetron, heerlijke voedzame oyakodon oftewel kip met zijdezachte eieren op rijst, een heerlijk chowder met vis uit de diepvries, het beste broodje pulled pork ooit of bijvoorbeeld zo’n verwarmende brisket soep. Thuis koken is een aanrader voor mensen die al houden van koken en beseffen dat koken ten dienste moet staan van het leven en niet andersom.
Er staat een uitgebreid inkijkexemplaar op Bol.com.
Thuis koken – David Chang & Priya Krishna
Carrera Culinair | €29,99
ISBN 9789048863709