Julius Roberts is chef, boer en sinds de coronatijd een hit op Instagram. Hij heeft daar vele volgers en hij is ook auteur van het kookboek The Farm Table.
Voordat hij zijn leven op het platteland begon was hij chef bij het Londense restaurant Noble Rot. Destijds had hij dagelijks veel contact met de leveranciers van groenten en fruit. En dat contact maakte hem nieuwsgierig naar het leven op het platteland. Die nieuwsgierigheid was uiteindelijk de reden dat hij het roer omgooide. Hij ging op zoek naar een cottage om zelf voedsel te verbouwen en dieren te houden.
The Farm Table is een kookboek met eenvoudige en pure gerechten met seizoensgebonden producten. In de inleiding vertelt Julius Roberts hoe hij van chef gegroeid is naar een duurzame boer met zijn producten van het land en zijn dieren.
Met The Farm Table wil hij het verhaal over zijn huidige leven en de recepten delen zoals hij dat op Instagram ook doet. En zoals hij zelf aangeeft in zijn voorwoord: “We moeten naar een toekomst waar we voeding produceren in harmonie met de natuur”.
De hoofdstukken zijn ingedeeld naar de seizoenen. Ieder hoofdstuk begint met de basics en wordt ingeleid met een verhaal van Julius Roberts waarin hij vertelt hoe hij het desbetreffende seizoen ervaart.
Het begint met de winter. Een stil en vredig seizoen waarin de vorst een sluier legt over het land en waar mensen zich terugtrekken in hun onderkomens met warme kachels. In dit hoofdstuk zijn heerlijke recepten te vinden voor de koude winteravonden. Eén recept spreekt mij erg aan omdat het eenvoudig en toch bijzonder is: een hartige worststoofpot met bonen, snijbiet en kaneel. Juist de toevoeging van kaneel maakt het anders.
De lente is het volgende hoofdstuk. Dit is waar alles begint. Een overgangsperiode van de winter naar de zomer. Voor een boer is dit een drukke periode met zaaien, planten en dieren, zoals schapen en geiten helpen nakomelingen op de wereld te zetten.
Julius Roberts heeft voor de lente een recept voor rabarber-custard taartjes, gemaakt met bladerdeeg. De custard in het recept is voldoende voor een paar dagen en die kun je ook in andere zoete gerechten gebruiken.
Na een uitzinnig voorjaar begint de zomer. Een rijk seizoen met groenten, fruit, bloemen en lange zomeravonden.
Een gerecht wat goed past bij dit seizoen is “ajo blanco”. Een ajo blanco is een koude amandelsoep uit Zuid-Spanje maar kan ook als saus gebruikt worden voor groenten, vis en vlees. De saus, op basis van amandelen, kun je in flinke hoeveelheden maken die je een week kunt bewaren. Verder heb je voor deze saus naast de amandelen komkommer, knoflook, sherryazijn en water nodig.
Op de foto ziet het gerecht er aantrekkelijk uit en je zult dit zeker een keer maken. En vervolgens maak je van de overgebleven saus een verfrissende soep voor een hete zomerdag.
Evenals de lente is ook de herfst een overgangsseizoen. De veranderingen in het weer kunnen groot zijn, van nog nazomerse temperaturen naar koud en nat weer. De herfst is ook een tijd van inmaken. De kookplaten draaien overuren met het maken van jams en het fermenteren van groenten.
Julius Roberts heeft in dit hoofdstuk een recept voor een saus met tomaten opgenomen die het midden houdt tussen ketchup en brown sauce. Het recept is voor 5 grote jampotten vol. Naast uien, knoflook andere ingrediënten gebruik je tomaten en appels in deze saus. Ik maak zelf ook vaak tomatensaus als de tomaten goedkoop te krijgen zijn, maar een appel heb ik er nog nooit in gebruikt. Ik wil dit recept zeker uitproberen en kijken hoe de appel in de saus tot zijn recht komt. Je kunt dit gerecht prima gebruiken in combinatie met een worstenbroodje, bij een lekker stuk vlees van de barbecue of als marinade.
The Farm Table biedt naast heerlijke recepten ook leuke verhalen over het leven van Julius Roberts op het platteland. De recepten zijn allemaal heel goed maakbaar en de receptuur duidelijk beschreven. Een mooi boek.
The Farm Table | Julius Roberts
Fontaine Uitgevers | € 33,99
ISBN 9789464042580