Vandaag een soep uit De soepbijbel. Eén van de vier kookbijbels waar we al eerder over schreven. Lees hier meer (met filmpje).
Er staan zulke heerlijke soepen in dit boek dat je niet weet waar je moet beginnen. Voor soepliefhebbers is dit wel het ultieme soepboek. We zien bekende soepen zoals Franse uiensoep met gruyèrecroutons of ouderwetse kippensoep maar over het algemeen zijn het soepen die bij menigeen vast voor het eerst op tafel komen. Zoals de kabeljauw-tuinbonenchowder, de Russische spinazie-wortel-groentesoep met dille, de (groene) asperge-doperwtensoep met parmezaanse kaas. Je hebt keus uit meer dan 200 overheerlijke soepen.
Wij kozen de Thaise linzen-koskossoep. Lekker pittig en voedzaam. En vooral heel makkelijk te maken.
Ingrediënten:
2 el zonnebloemolie
2 fijngehakte rode uien
1 rode peper of een rawit, zaadjes eruit en fijngesneden
2 fijngehakte teentjes knoflook
2,5 cm citroengras, buitenste blad eraf en fijngesneden
200 gram rode linzen afgespoeld
1 tl gemalen koriander
1 tl paprikapoeder
4 dl kokosmelk (= 1 blik)
sap van 1 limoen
3 lente-uitjes fijngehakt
20 gram verse koriander, fijngehakt (alleen voor de liefhebbers)
zout en versgemalen zwarte peper
Verhit de olie in een grote pan. Bak de uien, de rode peper, knoflook en het citroengras 5 minuten, of tot de uien zachter maar niet bruiner zijn. Af en toe roeren
Voeg de linzen en specerijen toe. Schenk de kokosmelk en 9 dl water erbij en roer. Breng de soep aan de kook en laat hem op laag vuur 40-45 minuten sudderen tot de linzen zacht zijn.
Voeg het limoensap, de lente-uitjes, koriander, peper en zout toe; bewaar wat koriander voor de garnering.
Tip: gebruik je kokosmelk uit blik, schud het blik dan goed voor het openen zodat de room en melk goed gemengd zijn.
In het inkijkexemplaar kun je nog een paar recepten zien.
De soepbijbel – Anne Sheasby – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048317554- €15,–