Volgens Alison Velazquez is sap uit en soep in. We moeten allemaal aan de soep. Niet zomaar soep maar soep die goed is voor de slanke lijn, die meer energie geeft, zorgt voor gezonde darmen en een goed humeur. Vandaar de titel van het boek Super Soep. Want Alison Velazquez is weliswaar afgestudeerd aan het Kendall College voor Culinary Arts in Chicago maar vindt zichzelf nog belangrijker als expert in gezondheid en wellness. En ze is de grondlegger van “skinny souping.” Het voordeel van soep boven sap, zegt Alison, is het feit dat soep meer vezels bevat, veelzijdiger is en minder zoete ingrediënten (suiker dus) bevat. Kortom, soep is gezonder.
Het is een feit dat Alison Velazquez kan koken en ook thuis is in eetwijzen als veganistisch, paleo, koolhydraamarm en glutenvrij. Zelf eet ze vegetarisch en heeft ze een passie voor gezondheid. Dat blijkt duidelijk in dit boek want behalve 75 soeprecepten treffen we in dit boek 10 soepkuren. Van een soepdieet tot een stofwisselingsboost van 3 dagen. Of een 3-daagse energieleverancierkuur, een alkaliserende kuur en uiteraard de overbekende detoxkuur die 5 dagen duurt. Wie gezond van lijf en leden is zal zo’n kuur zeker zonder nadelen voor de gezondheid kunnen volgen. En uiteraard komt ook het begrip ‘superfoodsoep’ voorbij.
Eigenlijk heeft dit boek twee kanten. Als eerste staan er 75 heel lekkere en soms ook bijzondere soeprecepten in met alle informatie over de benodigdheden, het bewaren en uiteraard het maken. De recepten zijn verdeeld over de seizoenen. In de lente zien we bijvoorbeeld spinaziesoep met witte bonen, aspergesoep met munt, avocado-rucolasoep, mangosoep met limoen. In de zomer perziksoep met basilicum, mais-paprikasoep, kruidige komkommersoep. In de herfst eten we venkel-tomatensoep, Franse linzensoep, erwtensoep met boerenkool. En in de winter vijgensoep met kardemom, pompoensoep met zwarte bonen, aardappelsoep met nootmuskaat. Na deze vier ‘seizoenhoofdstukken’ komt er nog een deel over Bouillons en Consommés. Aan originaliteit geen gebrek. Alle soepen worden gepureerd dus wellicht is kauwen ook ongezond? Alle recepten zijn voorzien van de voedingswaarde per portie. Wat opvalt is dat soep blijkbaar meer suiker bevat dan je denkt. Het varieert van zo’n 10 tot 25 gram per portie volgens de diëtiste die aan dit boek meewerkte.
De andere kant van dit boek zijn de kuren, de detox en de focus op gezondheid. Minder hoofdpijn, ontgiften, betere darmflora, hydrateren en gewichtsverlies. In de recepten vinden we dan ook geen gebonden soepen met room en/of vlees of vis. Bij iedere kuur is een voorbereiding van een aantal dagen die uitgebreid uit de doeken wordt gedaan. Eerlijk gezegd staat dat een beetje tegen. Een zelfgemaakte soep is altijd fijn. En wie de voorkeur geeft aan soep uit een blik koopt geen boek met soeprecepten. Dat hele gedoe over kuren en detoxen lijkt enigszins overdreven. Soep is lekker en soep is gezond. Als het alleen om de soeprecepten zou gaan is dit zeker geen onverdienstelijk boek.
Uitgeverij Manteau – € 19,99 – ISBN 9789022332726