Wie wel eens in Duitstalig gebied gaat skieën, heeft ongetwijfeld ooit een paar van deze klassiekers gegeten: Schnitzel, Spätzle, Schmarren. Voor de niet-skiërs onder ons, zoals ik, en degenen met Heimweh is er nu het boek van Anja Dunk, Strudel + Knödel.
Anja, dochter van een Duitse moeder en Welshe vader, groeide vooral op in Wales, maar woonde met haar ouders en broer ook in Afrika en Azië. Het eten uit haar jeugd, ‘de smaak van thuis’, kwam uit de Duitse keuken van haar moeder en Omi. Een keuken die, volgens Anja, onterecht een slechte reputatie heeft. In meer dan tweehonderd (!) klassieke en moderne recepten laat ze ons zien dat de hedendaagse Duitse keuken gevarieerd is. Die is ‘warm en stevig met een vleug azijn’, maar ook licht, verrijkt met de smaak van bijvoorbeeld Turkse sumak en Hongaars zoet paprikapoeder, met olijfolie in plaats van braadvet, en minder vlees.
De afgelopen jaren woonde Anja zelf met haar man en drie zoons in verschillende landen. De basis om het in huis gemütlich te maken, vond ze altijd weer in de gerechten die haar deden denken aan vroeger. Ze vertelt over tradities en haalt herinneringen op. Aan de Bunter Teller, de bordjes met koek en snoep die Duitse kinderen met kerst krijgen. Aan de voorraadkelder van Omi in Beieren, die vol stond met smakelijk gevulde weckpotten en ‘ruikt naar beton en oranje elastieken’. Aan de keren dat ze roggebrood bakt om de jongens zich thuis te laten voelen op een nieuwe plek.
Als je de reputatie van de Duitse keuken wilt verbeteren, is het dapper om de recepten te beginnen met soep van zure melk. Gewoon overslaan, want wat volgt maakt nieuwsgierig en hongerig: Aardappelsoep tegen liefdesverdriet, met spek en pruimen; Gele-spliterwtensoep, met tafelzuur van rode ui; Himmel und Erde, ‘onze’ hete bliksem; malse Kipschnitzel met karnemelk en haver; Hartige gepofte appel, met noten en tijm; Kruidige roggecake met appelmoes door het beslag; Zandkoekjes met maizena, die licht en knapperig zijn en lang houdbaar. Niet allemaal even fancy misschien, maar voedzaam en rijk aan smaken en texturen.
Anja maakte zelf de ingetogen foto’s. Smaakvolle topshots van gerechten en wat sfeerbeeld van eigen keuken en voorraad, met hier en daar een (kinder)hand. Middenin het boek vind je het hoofdstuk ‘Duitse smaken’, gedrukt op blauwgrijs papier en zonder foto’s. Daarin worden voor deze keuken kenmerkende sauzen, zuren, specerijen en kruiden, zoals marjolein, bonenkruid en karwij, behandeld. Ook vind je er een recept voor bijvoorbeeld Currywurstsaus (het geheim: appel!) en tips voor leveranciers van specifieke ingrediënten en etenswaren. Het uitgebreide register en de bruikbare tips bij de recepten zorgen voor een in alle opzichten toegankelijk boek.
Naast een eerbetoon aan het Duitse culinaire erfgoed en familie is dit boek een uitnodiging om aan te schuiven. Je voelt de warmte in Anja’s keuken, ruikt de heerlijke Ofenduft. Ze kookt om te voeden en het leven leuker te maken, zegt ze, niet om indruk te maken. Maar ondertussen doet Anja Dunk met Strudel + Knödel precies dat.
Strudel + Knödel: de moderne Duitse keuken – Anja Dunk – Nijgh Culinair – ISBN 9789038805986 – €32,50