Bij uitgeverij Carrera Culinair verschenen de afgelopen paar jaar culinaire ‘bijbels’ over onderwerpen zoals groente, vlees, pasta, vis en bakken. Het nieuwste deel in deze serie is de Soepbijbel van Heleen Timmermans. Net als de voorgaande delen is ook dit boek een uitvoerig, mooi uitgevoerd naslagwerk, geschreven door een expert.
Heleen Timmermans is niet alleen groot liefhebber van dit gerecht, maar weet ook alles wat er maar van soep te weten valt. In haar soepbar Zuppa, die zij opende in 2005, heeft zij veel soorten soep op het regelmatig wisselende menu staan. Soep is haar grote passie, ze vindt niets leuker dan het combineren van verschillende, verrassende ingrediënten tot een heerlijke kom soep.
In de Soepbijbel staan meer dan 130 recepten voor soep, verdeeld over 9 hoofdstukken. De indeling is logisch: van klassiekers met groente tot soepen met vlees, – met vis, en met kip tot veggiesoepen en soepen met kaas. Ook de koude soepen ontbreken niet.
De Soepbijbel bevat recepten voor klassiekers als borsjtsj, minestrone, vichyssoisse en gazpacho én voor verrassende, originele soepen als soep uit de oven met rundvlees en bier, kaas en tabasco, witlofsoep met kastanje en brie en bloemkoolsoep met ansjovis en venkel.
Voorafgaand aan de recepten, vertelt Timmermans welk gereedschap en welke ingrediënten niet mogen ontbreken in je keuken. Ook legt ze aan de hand van foto’s stap voor stap uit hoe de verschillende soorten bouillon gemaakt worden. Achter in het boek staan recepten voor knabbels voor bij de soep. Denk hierbij aan crackers, flatbread, hartige koekjes en brood. Ook zijn er recepten voor toppings die net dat beetje extra aan de soep geven, zoals hummus, tapenade en gepekelde groenten.
Net als de andere bijbels is ook de Soepbijbel een prettig boek om in de keuken te gebruiken. Een klein, maar o zo essentieel detail: het boek blijft open liggen op de bladzijde met het recept bereid wordt. De pagina’s met de recepten hebben een duidelijke, handige indeling waardoor je in een oogopslag ziet welke ingrediënten je nodig hebt. De ingrediëntenlijst is (ook heel prettig!) op volgorde van gebruik. De bereiding is zakelijk van toon en to-the-point geschreven, onderverdeeld in duidelijke stappen. Veel soepen hebben een korte tekst voor de bereiding, en dat is logisch omdat het maken van soep niet heel ingewikkeld is.
Bij ongeveer drie kwart van de recepten is een foto geplaatst. Het zijn zonder uitzonder smaakvolle, mooi gestileerde foto’s die uitnodigen om het betreffende recept ook te maken. De how-to foto’s van het maken van de bouillon zijn functioneel en brengen de handelingen duidelijk in beeld.
Met de Soepbijbel kun je meerdere kanten op. Enerzijds is het een handig naslagwerk waar je snel dat ene recept voor die klassieke soep kunt opzoeken. Aan de andere kant vind je verrassende combinaties die je zelf nooit zou hebben bedacht. Wat dacht je van soep met pompoen, steranijs en chiliboter? Of soep met doperwten, kokos, venkel en munt? Tot slot is de Soepbijbel ook heel geschikt als bron van inspiratie om zelf aan de slag te gaan met het bedenken van een nieuwe soep.
Het fijne van de Soepbijbel is dat het vele mogelijkheden biedt om uit je comfortzone te stappen en eens een compleet andere soep te bereiden dan de soepen die je altijd maakt.
Soepbijbel – Heleen Timmermans – Carrera Culinair – ISBN 978 90 488 3983 4 – € 29,99