Aan welke gerechten denk jij als je denkt aan de Turkse keuken? Waarschijnlijk zullen het de standaard gerechten zijn zoals döner kebab, Turks brood en baklava. De Turkse keuken heeft onterecht het imago gekregen dat het bestaat uit vet en ongezond eten. Özlem Warren wil het tegendeel bewijzen en maakte het boek Sebze, oftewel ‘groente’ in het Turks. Met dit compleet vegetarische (en veelal vegan) boek wil Özlem je een andere blik op de Turkse keuken geven, want deze is veel diverser en veelzijdiger dan de meeste mensen denken. Özlem woonde meer dan 30 jaar in Turkije en werkt al vele jaren in Engeland als chef en geeft kooklessen. Zij bracht al eerder het in het Engels uitgegeven boek. Ozlem’s Turkish Table uit. Haar tweede boek Sebze is gelukkig vertaald naar het Nederlands.
Sebze is een feest voor zowel de smaakpapillen als voor het oog. Bij elk gerecht denk ik: dit wil ik maken bijvoorbeeld kikkererwtensalade met sumakuien. En ook pilav van bulgur met aubergine, paprika en tomaat. En wat dacht je van bonensalade met tahinsaus uit Antalya. Er is een goede mix van simpele en complexere recepten. Inmiddels heb ik al vier gerechten uit dit boek gemaakt. Dat geeft wel aan dat het boek uitnodigt om de keuken in te duiken. Door de uitgebreide beschrijving van de werkwijze zou iedereen het aan moeten durven om zich te wagen aan de recepten. Je krijgt namelijk heerlijke en gezonde gerechten op tafel.
In totaal zien we elf hoofdstukken waarbij het hoofdstuk ‘groenten bereid in olijfolie´ er het meest uitspringt. Net als vele andere mediterrane landen bestaat de Turkse keuken veelal uit mezzes. Veel recepten zijn dan ook van het formaat mezze en zijn niet zo zeer een complete maaltijd. Gelukkig geeft Özlem bij bijna alle recepten een serveersuggestie en achterin het boek staan enkele menu-ideeën. De meeste recepten zijn voor 4 tot 6 personen met hier en daar uitschieters tot 8 personen. Even goed opletten dus bij het kiezen van de recepten.
Özlem laat met Sebze zien dat de Turkse keuken ook een gezonde en gevarieerde keuken kan zijn. We zien vooral veel gebruik van ingrediënten zoals tomaat, aubergine, bulgur, courgette, feta, granaatappelmelasse en paprika. Voor mensen die fan zijn van deze ingrediënten en voor iedereen die meer wil weten over de vegetarische keuken is Sebze een aanrader voor in de kookboekenkast. De persoonlijke familiefoto’s en sfeerbeelden uit Turkije maken dit boek helemaal af.
Sebze | Özlem Warren | Good Cook | ISBN 9789461433220 | €32,50