Afgelopen woensdag konden jullie mijn enthousiaste recensie lezen van De Vega optie door Joke Boon. Vandaag delen we één van de vijftig recepten met je. Authentieke Schotse eieren zijn een soort gefrituurde gehaktballen met daarin als verrassing een gekookt ei. In de vega variant is het varkensgehakt vervangen door kruidig bonengehakt en de ballen gaan de oven in. Uiteraard kun je ze ook frituren of in de pan bakken, daarvoor krijg je ook de bereidingswijze. Warm zijn ze heerlijk, maar koud ook, met wat sla als lunch.
Schotse eieren – 4 personen – vegetarisch
Ingrediënten
4 eieren om te koken
+ 1 ei om te paneren
250 gekookte kidneybonen, zelf gekookt of uit blik, uitgelekt
40 gr havermout
50 gr wortel, fijngeraspt
50 gr gezouten cashewnoten
1 el Thaise rode currypasta (25 gr) of meer naar smaak
2 el citroensap
¼ tl zout
versgemalen peper
4 el paneermeel
2 el sesamzaad
olie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
Kook 4 eieren in ruim water in 8 minuten hard. Laat schrikken en pel daarna. Zet even apart.
Doe de uitgelekte bonen, de havermout, de wortel, cashewnoten, currypasta, citroensap, 1 eetlepel olie, zout en peper in de kom van de keukenmachine en draai tot een samenhangend, op gehakt lijkend mengsel.
Verdeel het ‘gehakt’ in 4 porties en vorm er ballen van. Neem een bal in je hand, maak er een kommetje van en leg er een ei in. Plooi het gehakt rond het ei en vorm er weer een bal van. Modelleer het zo dat al het bonengehakt als een mooi gesloten geheel om het ei zit. Ga zo door tot alle eieren bekleed zijn.
Sprenkel wat olie op het bakpapier op de bakplaat. Klop het overgebleven ei met een snuf zout los in een diep bord. Meng in een ander diep bord het paneermeel met het sesamzaad. Rol de eibal eerst door het geklopte ei en dan door het paneermeel. Zorg dat alle kanten bedekt zijn.
Leg de gepaneerde ballen op de bakplaat. Besprenkel met olie en bak in het midden van de oven in 25 minuten krokant en bruin.
Koekenpan
Verhit 3 eetlepels olie in een braadpan en braad in 10 minuten de ballen rondom bruin. Wees voorzichtig met het omkeren en uit de pan halen, zodat ze niet beschadigen.
Frituren
Frituur de eiballen op 180 graden in 8 minuten bruin en krokant.
Tip
Heerlijk bij gekookte aardappelen en spinazie of gebakken aardappeltjes en sla
Recept en foto geplaatst met toestemming van de uitgever.
De Vega optie – Joke Boon – uitgever NieuwAmsterdam – ISBN9789046824825 – €20,99