Grenzeloos Midden-Oosters soulfood
Joseph Abboud is geboren en getogen in Australië. Om precies te zijn in Melbourne. Zijn ouders, grootouders en verdere familieleden zijn geboren en getogen in Libanon. Zijn ouders besloten om naar Australië te emigreren om daar een beter leven op te bouwen. Joseph kreeg echter een onvervalste Libanese opvoeding en dan met name als het om eten ging. Hij is een man van 12 ambachten en 13 ongelukken en vertelt daar heel uitgebreid over aan het begin van zijn boek Rumi. Eerst maar eens een uurtje lezen dus. Joseph Abboud heeft beslist geen saai leven achter de rug en we mogen de avonturen allemaal meebeleven. Hij kan zeer smakelijk vertellen over de weg die hij heeft afgelegd tot aan de opening van zijn restaurant Rumi in Melbourne.
Joseph loopt niet bepaald over van zelfvertrouwen en is lang van mening dat hij helemaal niet kan koken. Het succes van zijn restaurant is echter niet te negeren en op een gegeven moment stapt zelfs Anthony Bourdain binnen om er zijn programma No reservations op te nemen. Na die gebeurtenis is de naam van het restaurant stevig gevestigd. Kort daarvoor was Rumi al eens tot Hot Spot van de maand gebombardeerd door een bekende culinaire journalist. Toch blijft Joseph altijd bescheiden als het gaat om zijn kookkunsten.
Er zijn gerechten die nooit van het menu geschrapt zullen worden in het populaire restaurant. De gasten zouden het niet accepteren. Juist die gerechten zijn in het boek opgenomen. Een gewaagde stap want nu kunnen de gasten het allemaal ook zelf maken. Joseph rekent erop dat de sfeer in zijn restaurant de gasten toch steeds weer zal lokken. Maar voor ons, aan de andere kant van de wereld, is het erg fijn om de recepten te hebben. Na het hoofdstuk ‘Begin hier’ met heel veel informatie over van alles wat met de Libanese keuken te maken heeft gaan we beginnen met Shaks, snacks en dips. Hier vinden we alles voor het ontbijt en kleine gerechten. De volgende hoofdstukken spreken voor zich. Samen aan tafel, Noem me geen salade, Zoeter dan zoet en Drankjes.
Joseph kookt veelal authentiek Libanees maar is vaak genoeg ook helemaal niet bang om te experimenteren en van de originele keuken af te wijken. Een aantal recepten komen bekend voor en zien we vaker in kookboeken met recepten uit het Midden-Oosten. Al snel zien we wat minder bekende recepten en de beroemde gerechten uit de keuken van het restaurant. Zoals lamsschouder. Het is een heel erg simpel recept en uitermate geschikt voor een wat groter gezelschap. Je hebt er geen omkijken naar.
Bij ieder recept krijgen we meer informatie over de bereiding, de bijgerechten die je kunt serveren en eventuele variaties. Joseph ziet niets over het hoofd en het is allemaal tot in detail uitgewerkt. Er wordt veel groente gegeten in de Libanese keuken maar vlees en vis ontbreken niet. Al zijn ze in de minderheid. Er is een uitgebreide index en alle recepten zijn makkelijk terug te vinden.
Klein minpuntje is het feit dat het boek op geen enkele manier open blijft liggen. Wil je eruit koken, en dat ga je veelvuldig willen, dan zul je iets zwaars op het opengeklapte boek moeten leggen. Maar ja zeg, een kniesoor die daarop let. Rumi is een fijn kookboek waar je veel inspiratie uit zult halen en zeker vaak uit zult koken.
Rumi | Joseph Abboud
Good Cook | €24,95
ISBN 9789461433251
Vertaling: Kim Steenbergen