Dit is een Engelstalig kookboek.
Roootin is een restaurant in Amsterdam waar gerechten uit de Iraanse keuken worden geserveerd. Moeder en dochter beloofden de klanten dat ze een kookboek zouden maken met de gerechten uit Roootin’s Iranian Kitchen en de pandemie zorgde ervoor dat ze daar de gelegenheid voor kregen.
Moeder Bulbul Esmailzadeh ontvluchtte op 24-jarige leeftijd, samen met haar familie, haar land en kwam in Nederland terecht. Haar dochter Solmaz Esmailzadeh maakte carrière in de zakenwereld maar heeft van jongs af aan samen met haar moeder en grootmoeder in de keuken gestaan. Voedsel, samen eten en familie zijn in hun wereld onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het boek begint met de familiegeschiedenis; de vlucht uit Iran, de vluchtelingenkampen en in 1985 de aankomst in Nederland waar alles anders was dan ze gewend waren. Wat ze meenamen zijn de recepten uit de Iraanse keuken. Daarin vonden ze troost en warmte en daardoor konden ze in dat vreemde Nederland een klein beetje ‘thuis’ zijn.
In de Iraanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen die vaak ook als heilzaam worden gezien. Heel bekend is natuurlijk de saffraan maar probeer ook eens de zo typerende gedroogde limoenen die gebruikt worden in stoofschotels. Deze zijn heel bijzonder en online goed verkrijgbaar. In het boek vind je meer informatie over deze ingrediënten. De grootmoeder van de familie was degene met veel kennis van zaken op het gebied van de genezende werking van kruiden. Uiteraard is deze kennis overgedragen naar de dochter en kleindochter.
In de loop van de jaren zijn ze typische Iraanse ingrediënten en gerechten blijven gebruiken maar inmiddels voegen ze daar ook zaken uit de westerse keuken aan toe.
Na een stukje geschiedenis volgen wat hoofdstukken over voedsel als medicijn, de belangrijkste ingrediënten zoals kruiden, specerijen, noten, gedroogd fruit etc. Op pagina 50 gaan we koken en beginnen de maar liefst 11 hoofdstukken. Er zit niet echt lijn of volgorde in de gerechten en je kunt zien dat hier vanuit het hart en met liefde gekookt wordt. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een pagina met wat meer informatie over de gerechten die volgen of over ingrediënten. En daarna komen de heerlijkste dingen voorbij. Ik noem er een paar maar je kunt de inhoudsopgave zien in het inkijkexemplaar op Bol.com. Wel even de grote computer opstarten want de lettertjes zijn klein. Je kunt ook alvast wat recepten zien.
Het boek bevat verrukkelijke gerechten zoals Mast-O-Khiar. Dat is een komkommer dille dip. Een kardemom omelet met rozenblaadjes. Een salade van rode ui met sumak, paprika, tomaten, peterselie en nog veel meer. Heerlijke rijstgerechten met dille en tuinbonen of met kip, sperziebonen en granaatappelpitten. Ook de zoetekauwen komen ruim aan hun trekken met fijne baksels. Of maak je graag jam? Dat kan met perziken maar ook is er een recept voor een sinaasappel-wortel-gember jam.
Roootin’s Iranian Kitchen is gemaakt met behulp van de hele familie. Zelfs de leden die nu in het buitenland wonen of in Iran gebleven zijn droegen hun steentje bij. Er zijn mooie foto’s van de gerechten en van het prachtige land waar ze vandaan komen. Roootin’s Iranian Kitchen is een kookboek vol saamhorigheid, liefde voor goed en gezond eten en staat bol van de geur en kleur. Een heerlijke keuken en een fijn boek.
Roootin’s Iranian Kitchen | Solmaz Esmailzadeh
Bertram + de Leeuw | €29,99
ISBN 9789461562807