Met spanning en hoge verwachtingen keken veel mensen uit naar Rendang. Het derde boek van Maureen Tan die eerder al de mooie kookboeken Java en De bijbel van de Indonesische keuken schreef.
Rendang is een gerecht dat op vrijwel iedere Indonesische menukaart te vinden is en ook door thuiskoks gemaakt wordt.
In haar boek Rendang legt Maureen Tan uit dat rendang eigenlijk een bereidingswijze is. Voor het Minangkabau-volk op West-Sumatra is het een manier van koken.
Om tot een gerecht te komen dat je rendang mag noemen ga je door drie fases. De eerste fase, als het gerecht nog vrij veel vocht bevat, heet ‘gulai’. De tweede fase, als het al wat verder ingekookt is heet ‘kalio’ en als de saus volledig is ingekookt is het pas ‘rendang’.
Wat zo fijn is aan een kookboek van Maureen is dat ze zich tot op de bodem verdiept in het onderwerp en veel informatie deelt. Je wordt van haar boeken altijd wijzer.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de recepten en laten we daar eens naar kijken.
De recepten zijn ondergebracht in de hoofdstukken Gulai, Kalio, Rendang, Bijgerechten, Sambal en Basis. Naast een index met de recepten op alfabet zien we daarnaast ook een index op categorie waaruit blijkt dat er ook best veel vegetarische recepten zijn naast Kip/gevogelte, Vlees, Vis, Schaal- en schelpdieren en Inktvis/octopus.
We gaan met aandacht en vooral langzaam koken. Alles heeft zijn tijd nodig en dat geldt zeker voor de recepten in Rendang. Schrik vooral niet van de soms lange ingrediëntenlijsten want als je vaker Indonesisch kookt dan heb je vast al veel in huis. Maak zorgvuldig een lijstje met wat je nodig hebt en zoek een goede toko om je boodschappen te doen. Online is ook veel te vinden.
Alleen al de manier waarop Maureen beschrijft hoe je het koken het best kunt aanpakken maakt dat je gaat watertanden. Ze geeft tips wat je met een restje saus kunt doen. Rendang-boter maken bijvoorbeeld. Voor op een biefstukje. Heerlijk toch? We maken zelf geroosterde kokospasta en krijgen tips welke kokosmelk het lekkerst is.
Hier en daar zul je een ingrediënt tegenkomen waar je echt even naar op zoek moet. Maar dat zijn er niet veel. Jengkol (een bonensoort) zul je in een grote Aziatisch supermarkt zeker vinden. Net als andalimanpeper.
We zien een keur aan overheerlijke recepten zoals gulai van sperziebonen in gele bonensaus of een kalio van Opperdoezers. Een rendang van gerookte makreel of van rundvlees met kardemom. De bijgerechten kun je altijd op tafel zetten bij een Aziatische maaltijd. Kruidige ananascompote of een limoen-komkommersalade. Wil je echt iets bijzonders maken dan kies je de gefermenteerde doeriansambal of de kalio van wildzwijn met pandan- en curryblad.
Maureen Tan heeft met Rendang een bijzonder en uniek boek afgeleverd. Voor de liefhebber een absolute aanrader.
Klik hier voor de Anak Bungsu Kookworkshops van Maureen Tan
Rendang | Maureen Tan
Carrera Culinair | €32,99
ISBN 9789048871292
ISBN e-book 9789048871308