Ook zo genoten van de vakantie? Een deel van Nederland is al weer naar school en werk. Dus dan komt er onvermijdelijk weer een periode van gezond eten en op tijd naar bed aan. Wil je het vakantiegevoel toch nog een beetje vasthouden in die eerste weken? Probeer dan eens de pitabroodjes met halloumislouvaki’s uit Little Green Kitchen. We geven je hieronder het recept. Voor de recensie van het boek klik je hier.
Pitabroodjes met halloumislouvaki’s
Laten we even naar Griekenland gaan met deze kruidige halloumispiesjes. Ze zijn superlekker en hebben een bijna vleesachtige structuur. Serveer er pitabroodjes, tzatziki, sla en tomaten bij en je hebt geen vliegticket meer nodig.
Voor 6 pitabroodjes / actief koken 30 minuten / van begin tot eind: 40 minuten
Je hebt 6 houten spiesjes nodig, die 30 minuten in water zijn geweekt.
Halloumislouvaki’s
1 el gedroogde oregano
1 el gedroogde tijm
1 el gedroogde munt
1 teen knoflook, gepeld, fijngesneden
60 ml olijfolie
2 el biologische ciderazijn of rodewijnazijn
1 el citroensap
400 g halloumi (of tofu, voor een veganistische versie)
Tzatziki
½ komkommer, geschild, zaadlijst verwijderd
½ courgette, uiteinden verwijderd
1 tl zeezout
handje verse muntblaadjes, grof gesneden of 1 el gedroogde munt
2 tenen knoflook, gepeld, fijngesneden
250 ml Turkse of Griekse yoghurt
2 el citroensap
Opdienen met
6 volkoren pitabroodjes, opgewarmd
blaadjes babyromainesla
gehalveerde kerstomaten
Verwarm de oven voor tot 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak de halloumislouvaki’s: stamp de gedroogde kruiden fijn in een vijzel en doe ze in een middelgrote kom. Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve de halloumi, en roer door elkaar.
Snij de halloumi in blokjes van 2,5 cm en schep ze door de kruiden in de kom. Zet weg om te laten marineren.
Maak intussen de tzatziki klaar. Rasp de komkommer en courgette grof, doe in een zeef, bestrooi met de helft van het zout en zet 10 minuten weg.
Doe ondertussen de munt en knoflook in een middelgrote kom. Spoel de komkommer en courgette af, laat uitlekken, knijp overtollig vocht eruit en voeg met de rest van de tzatziki-ingrediënten toe aan de kom. Roer door elkaar en zet weg.
Rij aan elke spies 3 stukjes halloumi, leg de spiesjes op de beklede bakplaat en besprenkel met de marinade uit de kom. Zet 10 minuten in de oven, of tot de kaas goudkleurig en krokant is.
Haal de halloumi uit de oven en dien warm op, in pitabrood, met wat sla, tomaten en schepjes tzatziki.
Volwassen upgrade: rijg naast halloumi wat grote stukken rode ui, paprika en paddestoelen (ook gemarineerd) aan de spiesjes. Je kunt dit gerecht met in de oven gebakken aardappels opdienen, op borden, of laat het pitabrood achterwege en gebruik slablaadjes als wrap.
Helpende handjes: laat de kinderen de gedroogde kruiden fijnmalen in de vijzel. Ze kunnen ook de tzatziki maken.
Uit: Little Green Kitchen – David Frenkiel & Luise Vindahl – uitgeverij Becht – ISBN9789023016052 – €24,99
Recept met toestemming van de uitgever geplaatst.