Stoofperen zijn graag geziene gasten bij het kerstdiner. Op verzoek van mijn familie stoof ik ze al jaren gaar in een mengsel van witte wijn, suiker, kaneel, vanille, steranijs, korianderzaad en andere specerijen. Als de peren gaar zijn, wordt het vocht ingekookt tot een zalig zoete, kleverige siroop… Maar misschien doe ik het dit jaar eens anders en bak deze brownie met gepocheerde peren uit I ♥ chocolate van Andreas Neubauer. Let op: in dit recept gebruik je gewone peren, zoals Conference, anders worden ze niet gaar in 10 minuten. Maar heb je gestoofde peren over, dan kun je die natuurlijk heel goed voor deze brownie gebruiken. Vrolijk kerstfeest!
Notenbrownies met noga en peertjes
Ingrediënten (voor 9 porties)
Peren
9 kleine peren
4 dl rode wijn
sap en geraspte schil van 1 biologische sinaasappel
100 g suiker
4 el rum
1 vanillestokje, gespleten
2-3 stuks steranijs
3 stuks kardemom
2 kaneelstokjes
Brownies
50 g noga met noten
50 g pure chocolade
75 g boter
2 eieren
50 g poedersuiker
1 snufje zout
2 el bloem
1 tl bakpoeder
75 g fijngemalen hazelnoten
Bereiding
– Schil de peren en steek van onderaf het klokhuis eruit met een appelboor. Breng de wijn, het sinaasappelsap en -raspsel, de suiker, rum en specerijen aan de kook. Leg de peren erin en pocheer ze 10 minuten op matig vuur. Haal de pan van het vuur en laat de peren in het vocht 1 nacht trekken in de koelkast.
– Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een hoge vorm van 20 x 20 cm in en bestuif met bloem. Doe de noga en gehakte chocolade en boter in een kom en smelt ze au bain-marie. Klop de eieren, poedersuiker en het zout met een handmixer in 5 minuten schuimig. Roer het vloeibare chocolademengsel erdoor. Meng de bloem met het bakpoeder en de gemalen hazelnoten en schep dit door het chocolademengsel.
– Doe het beslag in de vorm en zet de gemarineerde peren erin. Bak de brownie 35 minuten op de onderste richel van de oven. Laat hem even afkoelen en snijd hem tussen de peren door in blokken.
Tip
Neem, als kleine peren niet voorhanden zijn, 3 middelgrote geschilde peren zonder klokhuis. Snijd ze in reepjes en pocheer ze net als de kleine peren. Meng de afgekoelde reepjes peer door het beslag en bak de brownie zoals gebruikelijk.
Recept & foto uit:
I ♥ chocolate – Andreas Neubauer – Forte Culinair/Van Halewyck – ISBN 9789491853210 – €14,99
Foto achtergrond: picjumbo.com