Alwéér gourmetten met oudjaar? Nee joh, doe het eens anders. Zoek in onze receptenrubriek een mooi buffet bij elkaar, met bijvoorbeeld deze doperwten-dragonsoep uit De gezonde bourgondiër van Jacinta Bokma, bladerdeegpasteitjes met geitenkaas, Griekse courgetteplaatkoek en een mojito-cheesecake toe. Oe, en vergeet die mandarijn-negroni-granita niet.
Doperwten-dragonsoep
Deze knalgroene ‘dropsoep’ – zo noemen ze hem in huize Bokma – doet het ook prima in kleine glaasjes en zonder roos.
Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen of 8-10 kleinere porties voor een buffet)
1 grote ui
2 el vloeibare bakboter
2 el olijfolie
1 tl Provençaalse kruiden
1 el bloem
750 ml bouillon (eventueel van 1 blokje groentebouillon + ½ blokje bospaddenstoelenbouillon)
500 g doperwten
2 el crème fraîche
15 g verse dragon
peper uit de molen
Bereiding
– Schil en snipper de ui en fruit deze in de boter en olie, samen met de Provençaalse kruiden, op zacht vuur voor ten minste 4 minuten.
– Roer de bloem erdoor, zet het vuur hoger en maak een roux door steeds een scheutje bouillon erbij te roeren, tot er een dikke saus ontstaat. Blijf roeren tot je alle bouillon in de pan hebt gedaan. Kook 8 minuten zachtjes.
– Voeg de doperwten toe en kook die zachtjes nog maximaal een minuutje mee.
– Zet het vuur uit. Doe de crème fraîche en de dragon erbij en pureer de soep glad met de staafmixer of zoals je gewend bent.
– Breng op smaak met wat peper.
Recept & foto uit:
De gezonde Bourgondiër – Jacinta Bokma – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046824184 – €22,99
Foto omslag en soep © Harold Pereira