Niet voor niets stond Donal Skehan’s Meals in Minutes in mijn top 3 kookboeken van 2019. Regelmatig komt het boek uit de -overvolle- boekenkast. Om doordeweeks een snelle gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten, doe ik in het weekend inspiratie op. Dit recept wil ik graag met je delen want het is bij ons thuis een hit. Tip: wij eten dit gerecht vaak met vers gekookte noedels in plaats van rijst.

Ching’s 3-cup kip

INS & OUTS:
Ching He Huang is meesterlijk in snel bereid Chinees eten en dit gerecht is gebaseerd op een van mijn favoriete recepten van haar. Er zitten nogal wat basisingrediënten in, maar met een goede voorraad is dit gerecht met slechts zes hoofdingrediënten een fluitje van een cent. Het ‘3-cup’ in de naam van dit traditionele gerecht uit Taiwan slaat op de sojasaus, rijstwijn en sesamolie die aan de kip wordt toegevoegd.

Actieve bereidingstijd: 10-12 minutenChing's 3-cup kip
Kooktijd: 10 minuten
Keukengerei: wok of diepe bakpan
Voor 4 personen

500 g kippendijfilets, in hapklare stukjes
3 cm verse gember, geschild en geraspt
1 rode chilipeper, dungesneden
1 groene paprika, in hapklare stukken
250 g paksoi, gehalveerd of in kwarten
500 g kant-en-klaar gekookte rijst

basisingrediënten
1 el maizena
zout, naar smaak
1 tl witte peper
1 el zonnebloemolie
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
75 ml Chinese rijstwijn
75 ml sojasaus met minder zout
3 el sesamolie
2 el bruine basterdsuiker

1. Meng de maizena en peper in een kom en doe er een snuf zout bij. Doe de stukjes kip erin, schep goed om zodat de stukjes rondom bedekt zijn en zet apart.

2. Zet de wok op matig hoog vuur en doe de zonnebloemolie erin. Bak als de olie gaat roken de knoflook, gember en chili een minuut of 2 en voeg de kip en de groene paprika toe. Laat het vlees 30 seconden dichtschroeien en schep alles dan snel om.

3. Voeg de rijstwijn toe en verwarm nog een paar minuten. Voeg de sojasaus, sesamolie en suiker toe. Verwarm nog 5 minuten tot de saus begint in te dikken.

4. Voeg zo’n 1-2 minuten voor de kip helemaal gaar is de paksoi toe. De paksoi moet beetgaar zijn. Serveer de kip met opgewarmde rijst.

Uit: Meals in Minutes – Donal Skehan – uitgever Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046824818 – €25,99