Het is moeilijk kiezen uit de 100 verschillende koekjes in 100 luxe koekjes van eigen deeg, maar deze zijn volgens Ellouisa – de koekjeskoningin, zoals sommige fans haar noemen – erg populair op haar blog ellouisacooking.nl: ‘Heel begrijpelijk, want het is een bijzonder koekje met een lichte koffiesmaak, gedompeld in witte chocolade en gegarneerd met lijntjes pure chocolade en een mokkaboontje.’
Cappuccinokoekjes
Ingrediënten (voor 50 stuks)
235 gr bloem
1 el cacao
75 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
2 el kokend water
1 zakje cappuccinopoeder of 1 el oploskoffie
200 gr roomboter
Garnering:
250 gr witte chocolade
1 el zonnebloemolie
50 gr pure chocolade
50 mokkaboontjes
Bereiding
- Meng bloem met cacao, suiker en vanillesuiker.
- Roer het kokende water door het zakje cappuccinopoeder of de oploskoffie.
- Snijd de boter in blokjes en wrijf met je handen door de bloem.
- Voeg ook de koffie toe en meng alles tot een samenhangende deegbol.
- Verpak in een boterhamzakje en laat een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
- Maak van het deeg kleine bolletjes ter grootte van een olijf en rol die tot staafjes.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie met de olie en dompel hierin de koekjes met behulp van een vork.
- Leg ze op een snijplank of dienblad met bakpapier.
- Smelt ook de pure chocolade en doe in een boterhamzakje, knip een heel klein puntje eraf.
- Spuit lijntjes over de koekjes. Doe dan nog op elk koekje een mokkaboontje en laat de chocolade hard worden in de koelkast.
Recept & foto uit: 100 luxe koekjes van eigen deeg – Ellouisa / Elisabeth Scholten – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046825204 – €23,99
Foto omslag en koekjes: Simone van den Berg. Styling: Caroline van Beek.