Recepten voor baklava zijn er waarschijnlijk net zoveel als voor appeltaart. Iedereen heeft zo zijn eigen variant. Deze vegan baklava uit Verrukkelijk vegan bakken van Anthea Cheng (lees hier de recensie) bevat rozenwater en kaneel, maar is vooral bijzonder vanwege de custard van sojamelk. Je kunt deze taart tot wel vijf dagen van tevoren maken. Het is het favoriete recept van Anthea zelf vanwege de custard: ‘de favoriete lekkernij uit mijn kindertijd’.

Baklava-custardtaart

Ingrediënten (voor 8 personen)
Voor de baklavavulling en -topping:
75 g walnoten
60 g pistachenoten
80 g ahornsiroop
1 tl kaneel
enkele druppels rozenwater (optioneel)

Voor de bodem:
8 vellen filodeeg, ontdooid volgens de aanwijzingen op de verpakking
60 ml milde plantaardige olie, zoals zonnebloemolie

Voor de custardlaag:
55 g maizena
570 ml sojadrink
80 g ahornsiroop + extra voor het serveren
1 el agar-agar
2 tl vanille-extract
snuf zout
snuf gemalen kurkuma, voor de kleur

Bereiding

1 – Verwarm de oven voor tot 180 °C. Hak de walnoten en pistachenoten in een foodprocessor tot grove kruimels en verwijder dan het mes. Voeg de ahornsiroop, kaneel en het rozenwater (optioneel) toe en meng alles met een spatel. Zet opzij.

2 – Voor de bodem: bekleed een taartvorm met bakpapier. Als het filodeeg dat je gebruikt rechthoekig is, verdeel het dan in de breedte in tweeën. Breng eerst een laag filodeeg in de taartvorm aan; de uiteinden van het deeg mogen boven de vorm uit steken. Verdeel dan een paar eetlepels (45-55 g) van de baklavavulling gelijkmatig over de taartbodem en leg de rest van het filodeeg erbovenop. Bak de taart 10-15 minuten in de oven, of tot het midden goudbruin is.

3 – Voor de custard: doe de maizena in een middelgrote, diepe steelpan en voeg de sojadrink toe tot alles bedekt is. Klop tot er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de rest van de custardingrediënten toe en zet de pan op hoog vuur. Laat de custard 3 minuten koken; blijf roeren om ervoor te zorgen dat hij niet aan de bodem van de pan plakt. Zet het vuur dan middellaag en blijf nog zo’n 10 minuten roeren tot het mengsel een dikke, vla-achtige consistentie heeft. Pureer alles eventueel met een staafmixer glad als er nog klontjes in zitten, en laat de custard nog circa 15 minuten afkoelen.

4 – Samenstellen: schenk de warme (dus niet hete!) custard langzaam over de taartbodem; maak het oppervlak eventueel mooi glad met de achterkant van een lepel. Laat de taart circa 30 minuten op kamertemperatuur staan en zet hem dan minimaal 2 uur of een hele nacht in de koelkast.

5 – Bestrooi de taart met de rest van de baklavavulling zodra de custard volledig is uitgehard en sprenkel er nog wat extra ahornsiroop over. Je kunt de taart in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast of 1 maand in de vriezer bewaren.

Tip
Let op: nadat je de custard op de taart hebt aangebracht, moet je al te grote temperatuurswisselingen vermijden – anders barst de custard. En maak je geen zorgen als je filodeeg hier en daar breekt. Als je de hele taart met deeg hebt bekleed, valt dat niemand meer op.

Recept en foto uit:
Verrukkelijk vegan bakken – Anthea Chang – Becht – ISBN 9789023016427 – €19,99
Achtergrondbeeld: picjumbo.com