Mijn Catalaanse huisgenote maakte deze Cubaanse rijst als ze écht geen zin had om te koken. En dat was nogal eens. Dit gerecht uit De Catalaanse keuken van Emma warren (lees hier de recensie) kun je ook prima op te warme dagen maken en zelfs op de camping moet het wel lukken. Volgens Emma is het ‘de ideale lunch als je het door je kater niet aankunt de zondagse paella te maken’: ‘Laat je niet afschrikken door de ongewone combinatie van ingrediënten. Dit is echt de perfecte mix van zoet en zoutig om zelfs de ergste katers te verhelpen.’
De ‘tomàquet fregit’ komt in Catalonië meestal uit de supermarkt, maar Emma geeft ons een snelle, zelfgemaakte versie.
Arròs cubà / Cubaanse rijst
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 eetl. extra vergine olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
1 vers laurierblad
450 gr kortkorrelige rijst, zoals bomba of calasparra, afgespoeld en uitgelekt
een snuf zeezout
4 eieren
2 bananen, in de lengte gehalveerd
1 theel. gedroogde oregano
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
voor de tomàquet fregit
80 ml extra vergine olijfolie
1½ eetl. tomatenpuree
2 blikken tomaatstukjes à 400 gr
¼ theel. zout
¼ theel. suiker
Bereiding
Verhit voor de tomàquet fregit de olijfolie in een middelgrote pan op matig vuur. Voeg de tomatenpuree toe en roer hem 4-6 minuten door de olie, tot hij begint te kleuren. Voeg de tomaatstukjes, het zout en de suiker toe en roer tot het mengsel begint te borrelen. Draai het vuur laag en laat het 20 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en maal de saus met een staafmixer. Houd de saus warm.
Verhit ½ eetlepel van de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg de knoflook en laurier toe, en roer tot de knoflook begint te sissen. Roer de rijst erdoor. Voeg het zout toe en giet er 950 milliliter water bij. Leg een deksel op de pan en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur dan meteen laag tot middelhoog en laat de rijst 8-10 minuten zachtjes koken, tot hij bijna al het water heeft opgenomen. Draai het vuur uit en laat de rijst 5 minuten staan.
Verhit intussen de overgebleven olie in een koekenpan op matig vuur en bak de eieren en banaan.
Schep de rijst in ondiepe kommen en lepel er wat tomàquet fregit op. Voeg de banaan en het ei toe en bestrooi alles met gedroogde oregano, zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.
Eet het meteen op.
Recept & foto uit:
De Catalaanse keuken: de mooiste gerechten uit de bergen, steden en de zee – Emma Warren – Karakter Culinair – ISBN 9789045217345 – €27,99