Hakim Chatar is een naam die in Nederland nog onbekend is. En toch timmert Hakim stevig aan de weg als dj en televisiemaker. Ook runt hij een boekingskantoor voor jonge muzikanten. En hij won bijna de titel Celebrity Masterchef. Hakim is geen kok maar kan koken als de beste. Dat blijkt natuurlijk ook wel als je hoog eindigt in een Masterchefserie. En nu heeft hij ook nog een eigen kookboek met de titel Ras el Hakim. Wat zo ongeveer betekent “Het Hoofd van Hakim”.
Op de cover zien we een man met een wat ondeugende blik. En dat ondeugende komt hier en daar terug in de teksten. Hij is een geboren en getogen Belg met Marokkaanse roots. Koken leerde hij van zijn moeder die hij een koningin in de keuken noemt. In Ras el Hakim zien we de Marokkaanse keuken met hier en daar een Belgisch sausje. Het begint direct al goed met de perfecte Marokkaanse muntthee en dat is beslist anders dan een glas warm water met verse munt en honing zoals we die in veel restaurants geserveerd krijgen.
Daarna krijgen we een aantal recepten van basisgerechten en informatie over belangrijke kruiden die veel gebruikt worden. Veel informatie is trouwens een rode draad in het boek want Hakim vertelt veel over de gerechten en culinaire gewoontes. Je ziet aan alles dat hij een echte prater is want hij babbelt maar door met af en toe een grapje of woordspeling. Dat samen met de verschillende kleuren van de pagina’s en de smakelijke foto’s maakt Ras el Hakim tot een vrolijk boek.
Met uiteraard een heleboel lekkere recepten. We bakken verschillende soorten brood en we halen de tajine uit de kast. Heb je die niet dan kun je die gerechten natuurlijk ook in een pan bereiden maar dat vertellen we dan niet tegen Hakim. In het hoofdstuk Marokkaanse melange treffen we van alles wat. Een onvervalste Vlaamse stoofschotel of een Hotdog habibi. Daarbij kiezen we dan een gerecht uit het hoofdstuk Side dish stories. Bijvoorbeeld Carottes à la marocaine (Marokaanse wortelen) die je vast nooit meer anders maakt dan op de manier van Hakim.
Vanzelfsprekend sluit het boek af met heerlijke zoetigheden zoals een Marokkaanse donut of Jawhara, filodeeg met oranjebloesem en amandelvulling.
Hakim is dol op lekker eten en hij weet dat op enthousiaste manier op de lezer over te brengen.
Echt een leuk kookboek. De hele index en een paar recepten zijn te zien in het inkijkexemplaar.
Ras el Hakim | Hakim Chatar
Lannoo | €27,99
ISBN 9789401422468