In Japan hebben ze een woord voor mensen die geobsedeerd zijn door ramen ofwel noedelsoep: otaku. Deze ‘ramen-nerds’ weten alles over de juiste samenstelling van een kom gloeiendhete bouillon met noedels. Er zijn zelfs speciale tijdschriften die alleen maar over ramen gaan! De Amerikaanse Sarah Gavigan is naar eigen zeggen een otaku. Ze raakte zo bezeten van ramen dat ze al snel nergens anders meer aan kon denken. Bij gebrek aan goede noedelbars in haar geboortestad Nashville begon ze uiteindelijk zelf een ramen-shop, Otaku.
In het boek Otaku vind je 40 basisrecepten om thuis een goed gevulde noedelsoep te maken. Wie denkt aan snelle blokjesbouillon met wat sliertjes erin, heeft het mis. De soepen van Sarah zijn niet te vergelijken met de instantpakjes die we hier rond vier uur ’s middags overgieten met kokend water en dan noedelsoep noemen. Een goede kom ramen is zorgvuldig opgebouwd en de bereiding ervan is dan ook behoorlijk arbeidsintensief. Voor je planning is er zelfs een tabel waarin staat hoeveel tijd (lees: dagen) het bereiden van de verschillende onderdelen in beslag neemt. Niet dat je lang in de keuken staat, maar een goede bouillon moet zelfs in een snelkookpan uren trekken.
Een uitgebalanceerde noedelsoep bevat vijf elementen. Behalve de bouillon heb je een tare nodig, de eigenlijke smaakmaker. Dat kan een pasta of saus zijn op basis van soja, miso of zeewier en gedroogde vis. Noedels kunnen natuurlijk niet ontbreken en verder heb je nog vet of olie en toppings nodig. Die topping kan een gekookt ei zijn, maar ook bestaan uit al dan niet ingemaakte paddenstoelen of groenten. Ook confit van kip, gehaktkruim of gebraden opgerolde varkensbuik zijn traditionele toppings voor ramen.
Sarah vertelt uitgebreid over het belang van voldoende umami en over de ingrediënten die je nodig hebt. Het is duidelijk dat ze zelf meer dan tien jaar bezig is met ramen en ze doet er alles aan om haar kennis over te dragen. Niet dat ze het je altijd makkelijk maakt, er zijn geen short cuts of snelle trucs om goede ramen te bereiden. Slow food dus, dat volgens de auteur zo de moeite waard is omdat het je een gevoel van voldoening geeft, bovendien gezond is en bijvoorbeeld ontstekingsremmende aminozuren bevat. De recepten zijn nauwkeurig en de ingrediëntenlijsten vaak lang, maar doe je wat Sarah zegt, dan kan het niet misgaan.
Dit is overigens wel slow food dat je snel moet consumeren: volgens Sarah moet je kom in 10 minuten leeg, anders is de ramen niet meer zoals ‘ie bedoeld was. De tijd nemen, bereiden, opscheppen en dan snel ‘slurpen en slobberen maar’. En dat liefst, zoals Sarah zegt, luidruchtig.
Ramen Otaku: Maak de lekkerste noodlesoep thuis – Sarah Gavigan – Karakter Uitgevers – ISBN 9789045219547 – €22,99
Wil je dit boek winnen? Houd onze website en socials in de gaten: binnenkort is er een winactie!