Het kookboek Puur aardappel van Poppy Cooks

Inkijkexemplaar op bol.

Poppy O’Toole (aka Poppy Cooks) kreeg van Nigella Lawson de bijnaam ‘hogepriesteres van de aardappel’. In het voorwoord van het kookboek Puur aardappel legt Poppy uitgebreid uit hoe ze, zoals ze het zelf noemt, de aardappelkoningin is geworden. Het is eigenlijk allemaal de schuld van de lockdowns in de coronatijd. Poppy O’Toole werd opgeleid in sterrenrestaurants en was op weg een top chef-kok te worden. Toen de eerste lockdown kwam sloot het restaurant waar ze werkte en kwam ze op straat te staan. Van zeventig uur in de week hard werken naar hele dagen thuis zitten was wel even wennen.
Dankzij haar veel jongere broer en zus ontdekte ze Tik Tok en ging ze kookfilmpjes opnemen.
En de rest is geschiedenis. Haar filmpjes zijn inmiddels meer dan een miljard keer bekeken en ze heeft miljoenen volgers op sociale media.

Haar eerste twee kookboeken (niet vertaald in het Nederlands) waren een succes maar pas toen ze met haar aardappelrecepten begon liep het echt uit de hand. Haar recept voor de klassieke 15 uurs-aardappel (waarvan 12 uur in de koelkast) werd miljoenen keren bekeken en gemaakt. Keer op keer werd haar gevraagd om haar aardappelrecepten in een kookboek te bundelen en gelukkig heeft ze dat gedaan.
Het hele verhaal lees je in het voorwoord van Puur aardappel en dat zie je ook direct dat Poppy een uitermate goed gevoel voor humor heeft. Dat komt ook terug in de recepten en je zult dan ook regelmatig met een grote glimlach in dit kookboek lezen.

En dan volgen de recepten. Wie dol is op aardappel rolt vervolgens van het ene overheerlijke recept in het andere. We starten met het hoofdstuk Aardappelpuree. Na het klassieke recept voor een heel romige puree zijn er varianten met knoflook en tijm. En ook met drie kazen of wat dacht je van aardappelpuree met pittige honing en ontbijtspek. Allemaal even heerlijk. En zo gaat het maar door in de hoofdstukken met Geroosterde aardappels, de Frites, wedges en koekjes en uiteraard de beroemde 15 uurs-aardappels met allemaal varianten. We kunnen ook kiezen uit Wereldklassiekers. We poffen aardappels en maken aardappelsalades. De eenvoudige ovenschotels maken dat je snel een heerlijke maaltijd op tafel zet.

Poppy O’Toole weet in een handomdraai een simpel gerecht om te toveren naar iets bijzonders. Zo leren we fondantaardappels maken om daarna fondantaardappels in een spekjasje of fondantaardappels met gekaramelliseerde ui en gruyère te maken.
Ook de inmiddels wel bekende hasselbackaardappels toveren we om tot een delicatesse.
We poffen grote aardappels in de oven om ze daarna uit te hollen en de krokante schillen te vullen met bijvoorbeeld bloemkool en kaas of met een pizzavulling.

Af en toe staan er ook kleine tips en trucs onder de recepten. Zoals de tip: zo vind je het juiste formaat ovenschaal. Daar is een hele simpele manier voor maar je moet het wel net even weten.
Het inkijkexemplaar geeft een goed beeld van wat je kunt verwachten. Kun je ook gelijk een paar van die geweldige foodfoto’s zien. Het is smullen geblazen!

Poppy Cooks | Puur aardappel
Good Cook | € 29,95
ISBN 9789461433374