In de Amsterdamse Pijp runt Esther Erwteman sinds vier jaar haar kookstudio Esther’s Cookery. Je kunt bij Esther een heleboel workshops volgen en via haar website ook bijzondere producten aanschaffen. Ze reisde nogal eens over de wereld, woonde zelfs een jaar in Calcutta, en heeft op die reizen een heleboel inspiratie opgedaan. De keukens van andere landen heeft ze verweven in haar eigen manier van koken en haar Joodse keuken is dan ook modern en vaak bijzonder. Haar recepten zijn nu uitgegeven in het boek ‘Nosh’ dat zoveel betekent als Lekker eten, knabbelen, snoepen. Want van lekker eten houdt Esther heel erg veel.
Bij het openslaan van ‘Nosh’ zie je een wereldkaart met daarop alle plaatsen waar Esther blijkbaar is geweest. Dat doet de vraag oproepen of ze ook ergens niet geweest is. Wat een globetrotter!
Na de inleiding waarin we van alles te weten komen over Esther maar vooral over de Joodse keuken, de feest- en treurdagen, de ingrediënten en benodigdheden volgen de recepten. Het boek bevat de volgende hoofdstukken: Huisgemaakte potjes, Zuur en inleggen, Deeg, Soepen en vulling, Grillen, blakeren en frituren, Ei, Salades en groentegerechten, De Shabbat tafel en als laatste Taarten en koekjes. Voorwaar geen doorsnee indeling.
Omdat ze kosher eet maakt Esther veel zelf. Bijvoorbeeld een groene currypasta omdat in de kant en klare vaak garnalenpasta verwerkt is. Heerlijk lijkt mij de rode chrein, een pasta van bieten, (veel) mierikswortel, wijnazijn en zout. Aubergines en paprika’s blakeren doet Esther op haar wondergrill die, zoals ze zegt, in haar winkel te koop is. Ik heb hem helaas niet kunnen vinden. Maar misschien komt dat nog. In het hoofdstuk Zuur en inleggen staat een recept voor rauwe knoflooktenen in een kruidenolie. Dat verbaasde mij wel een beetje omdat in rauwe knoflook die door olie afgesloten wordt van zuurstof botulisme kan ontstaan.
De ingemaakte aubergine ga ik zeker een keer maken. Het ziet er allemaal zo smakelijk uit!
De gestoomde venkel uit de couscoussier (stoompan) met krokante parelgort en chips van oude kaas is vast om te smullen. De aardappelkugel gaat zeker regelmatig op tafel komen. En wat te denken van gepofte koolrabi met feta en tijm. Esther verstaat de kunst om met niet al te veel ingrediënten iets bijzonders op tafel te zetten. Dat is wel duidelijk. Soms mag het ook wat uitgebreider maar echt ingewikkeld wordt het niet. Vanwege haar jaar in Calcutta zijn de smaken van de Indiase keuken in een aantal gerechten terug te vinden. Maar ook invloeden van andere keukens zien we terug.
Nergens had ik het idee dat ik een vegetarisch kookboek aan het lezen was. De gerechten zijn zo bijzonder en zien er zo aantrekkelijk uit dat je vlees of vis vast niet zult missen. Voor de liefhebbers van groente die iets bijzonders op tafel willen zetten is dit boek een aanrader. Hier en daar krijgen we wat meer informatie over een gerecht en tussen de hoofdstukken door vertelt Esther over haar leven en belevenissen. Smulfoto’s van de gerechten maken dat je snel de keuken in wilt. Voorlopig gaat dit boek niet de kast in.
In de eerste druk zijn wat foutjes geslopen. Een overzicht daarvan vind je hier. In de tweede druk worden die gecorrigeerd.
Nosh – Esther Erwteman – Nieuw Amsterdam – ISBN 9789046826584 – €29,99