Uit Salad Days van Ajda Mehmet dat is genomineerd voor de delicious publieksprijs 2021. En dat is niet voor niets!

Het is nogal wat als je boek wordt genomineerd want er komen ieder jaar ontzettend veel kookboeken uit. En als een boek er dan uitspringt dat zegt dat wel iets. Uiteraard staat er op deze site een recensie. Die lees je hier.

Stemmen jullie ook op Salad Days? Je vindt de stempagina hier:

Delicious Magazine Publieksprijs 2021

Kookboekennieuws wil Salad Days even extra in het zonnetje zetten en dat doen we met een recept dat je direct naar de zomer doet verlangen.

Meloen en ham met artisjokharten en olijven uit ‘Salad Days’

Meloen en ham: de zoet-zoute zomerhemel, wat Ajda Mehmet betreft. In deze salade uit haar boek ‘Salad Days’ voegt ze daar een artisjokdressing aan toe. De Castelvetrano-olijven zijn groot en knapperig, met een zachte, boterige smaak die heel goed werkt met het frisse van de artisjokken en zoete van de sinaasappel.

Meloen en ham met artisjokharten en Castelvetrano-olijven

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 15 minuten wachttijd

Ingrediënten

1 blik (à 400 g) artisjokharten, uitgelekt
100 g stevige groene olijven, Castelvetrano (nocellara) zijn het lekkerst hier
50 ml extra vergine olijfolie
2 el rodewijnazijn
rasp en sap van ½ biologische sinaasappel
15 g basilicum, blaadjes grofgesneden
1 takje rozemarijn
snuf chilivlokken
zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
1 rijpe cantaloupemeloen, geschild, pitten verwijderd en in parten gesneden
100 g Spaanse ham, zoals Iberico of Serrano
knapperig stokbrood, om erbij te serveren

Snijd de helft van de artisjokken in kleine stukken en doe ze in een mengkom. Houd de rest apart. Voeg de olijven, olie, azijn, sinaasappelrasp- en sap, basilicum, rozemarijn en chilivlokken toe aan de gehakte artisjokken. Schep om en breng op smaak met zout en peper. Laat tenminste 15 minuten staan zodat de smaken goed op elkaar kunnen inwerken. Je kunt de salade ook een nacht van tevoren maken en bewaren in de koelkast.

Verdeel de meloenparten en achtergehouden artisjokken over een grote schaal. Drapeer de ham erover en ertussen. Schep het gemarineerde, gehakte artisjokmengsel eromheen en eet met knapperig stokbrood om alle dressing op te deppen.

Uit: Salad Days | Auteur: Ajda Mehmet | ISBN: 9789461432308 | €20,95