Doe eens iets anders!

Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Een masterclass voor de airfryer! Dat is helemaal geen gek idee. De recepten zijn verrassend. En veelzijdig. Veel veelzijdiger en verrassender dan je zou denken bij het gebruik van een airfryer. Voor de gelegenheid van dit boek heb ik er een geleend bij een buurvrouw. Niet de grootste en duurste die Bas Robben van Philips (niet gesponsord) heeft gekregen, maar een kleine goedkope. Zou op zich niet uit moeten maken. Mijn onervarenheid met het apparaat ook niet. En dat blijkt ook wel. Bas legt goed uit hoe, of en wanneer je het mandje kunt bekleden met bakpapier, welke accessoires er voorhanden zijn bij de leverancier en wat je beter wel of juist niet kunt doen als je krokante resultaten wilt.

Simpel?

Zeker zes recepten worden als simpel aangeduid. Bijvoorbeeld de Simpele hele citroen-knoflookkip. Wat deze recepten simpeler maakt dan de andere, wordt niet geheel duidelijk. Wel dat juist die simpele recepten vaak een heel lange voorbereiding vragen, hoewel je die ook als optioneel kunt beschouwen. Zo zou deze knoflookkip er veel lekkerder op worden als je haar ‘pekelt’ met bakpoeder, zout, peper en citroenrasp. Vervolgens zet je deze 1 tot 2 dagen in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de huid later krokanter uit het apparaat komt. Dat is natuurlijk de moeite waard, zeker niet moeilijk, maar om dat nu simpel te noemen? De meeste mensen hebben waarschijnlijk een airfryer om dingen sneller te kunnen doen dan in een conventionele oven. Maar goed, als je geen oven hebt en alles wilt gaan maken in deze super-turbo-hete-oven, dan is het natuurlijk een goede tip. Een andere goede tip is overigens om bij aanschaf van de kip goed in te schatten of ze wel in je mandje past…

De tijden

Elk recept begint met de opsomming van een aantal zaken, te weten voor, bereiding en temperatuur.  Voor wordt gevolgd door het aantal personen waarvoor het recept geschikt is. Bereiding geeft een tijd aan. Temperatuur geeft behalve de temperatuur ook een tijd aan. En daar ontstaat bij mij verwarring. Ik kom er niet achter of de tijd die bij bereiding staat een voorbereidingstijd is, of een totale tijd, inclusief de baktijd. Neem de gevulde kipsaltimbocca met walnoten en sinaasappel. Lijkt me trouwens heerlijk! Daar is de (voor?)bereidingstijd 20 minuten, de pekeltijd 8-12 uur en de temperatuur (baktijd?) 15 minuten. Maar in het recept lees ik dat de noten 5 minuten in de airfryer gaan, de kipfilets 15 minuten, met nog een rusttijd van 2 minuten. Het telt gewoon niet goed op.

Het boek en de hoofdstukken

Deze serie van masterclasses breidt zich al goed uit en het ligt totaal in de lijn van de verwachting dat airfryer niet de laatste titel in de rij zal zijn. Auteur Bas Robben werkte zelfs aan twee edities tegelijk. Naast de airfryer was hij namelijk ook met de slowcooker in de weer.

Misschien is die gedeelde focus bij een gelijktijdige productie ook de reden voor een paar schoonheidsfoutjes. Een hoofdletter vergeten bij de inleidende tekst op pagina 79 en twee identieke foto’s bij de biefspiesjes en de lamsspiesjes. Dat laatste viel trouwens vooral op door het prachtige schaaltje dat werd gebruikt voor de foto.

Het boek is in zes hoofdstukken verdeeld, te weten snacks, doordeweeks, lunch, weekend, groente en bakken. Zo is er in het groentehoofdstuk een Tarte tatin van zoete aardappel te vinden, en denk bij de snacks bijvoorbeeld aan Maïsribbetjes met rode curry en limoen-chilimayonaise. En cake uit de airfryer? Ja hoor, dat kan. Als je het recept goed volgt, tover ook jij een sinaasappel-yoghurtcake uit je apparaat, waarna je de cake versiert met heerlijke vanillemascarpone.

En ik? Ik heb een prachtig olijvenbroodje met zongedroogde tomaten uit mijn nieuwe vriend getoverd. Met hulp van de masterclass van Bas Robben en met dank aan de buurvrouw.

Masterclass Airfryer | Bas Robben
Carrera Culinair | €19,99
ISBN 9789048864652