Peulvruchten, en dus ook linzen, zijn ondergewaardeerd in Nederland. Dat is al heel lang zo: ‘ik bid niet voor bruine bonen’ is een gevleugelde uitspraak van Bartje uit de vorige eeuw. Dat is jammer, want naast voedzaam en voordelig zijn ze erg gezond. Joke Boon laat zien dat het anders kan en neemt ons mee op avontuur in het kookboek Linzen!

linzen

Linzen hoef je over het algemeen niet te weken, ze zijn sneller gaar dan andere bonen en ze veroorzaken minder darmgas. Maar je kunt er ook lekkere gerechten mee maken. In haar boek Bonen! liet Joke al zien hoe creatief ze is en in Linzen! doet ze dat opnieuw. Van ontbijt tot zoet, gekookt, gefrituurd en als meel, linzen blijken super veelzijdig.

Naast de gewone (meestal bruin of groen) heb je ook speciale soorten: de zwarte Beluga, groene DuPuy met een eigen AOC keurmerk, gele die veel in de Indiase keuken worden gebruikt, rode koraal linzen, Italiaanse castellucio met een Europees BGA keurkmerk en Spaanse. Kies dus de juiste soort als je hele of juist smeuïg gekookte nodig hebt in een gerecht. Joke begint met algemene bereidingstips waarvan ik alvast het volgende in mijn oren knoop: kook ze niet te lang want de tijd die op de verpakking staat klopt vaak niet.

Linzen voor het ontbijt? Joke schotelt ons fruitige linzenwafels voor en een granola. Ook in ontbijtmuffins kun je de kleine rakkers verwerken. Na een aantal vullende soepen, met soms verrassende ingrediënten als rooibosthee en mandarijnen, komen we bij het hoofdstuk snacks. Naast bitterballen komt ook een vegan recept voor bapao gevuld met kruidige linzen voor, in plaats van de gebruikelijke kip of rundvlees. Tip: maak een dubbele portie en vries de broodjes in want het best een werkje.

Tussen de hoofdstukken met recepten krijgen we allerlei wetenswaardigheden. Wist je dat linzen niet commercieel geteeld worden in Nederland? En dat India zijn volledige oogst zelf opeet en dan ook nog extra peulvruchten importeert? Een aantal Indiase recepten mocht dan ook niet ontbreken (dahl, mujadara).
Dat je ook lekkere salades en voorgerechten kunt maken bewijzen de hartige tompouce met linzen-paprikacrème en de salade van krokante linzen, bieten en feta. Bij dit laatste gerecht bak je gare linzen in een koekenpan droog en knapperig. Het dikste hoofdstuk is gereserveerd voor vegetarische hoofd- en bijgerechten. In een beduidend kleiner hoofdstuk tref je hoofd- en bijgerechten met vis of vlees aan: makreel, haring of spekjes combineren verrassend goed met linzen.

Dat je ook zoete gerechten kunt maken met de kleine vlinderbloemige zie je in het laatste gedeelte genaamd zoet. Nooit gedacht dat gele linzen geweekt in (plantaardige) melk, die je vervolgens pureert en dan kort kookt een soort griesmeelpudding oplevert. En wist je dat je (vegan) chocoladevla kunt maken met oranje linzen? Zelfs koekjes zijn een optie met bruin linzenmeel.

Linzen! is een ode aan deze veelzijdige doch eenvoudige peulvrucht met smakelijke en verrassende toepassingen. Jokes creativiteit kent geen grenzen. Alvast een kijkje nemen kan via deze link.

Linzen! – Joke Boon – uitgever Nieuw Amsterdam – ISBN9789046824832 – €22,99