De authentieke en exotische smaken van de Caraïben
Chef Tee is de bijnaam van Terry Wallace. Een internationale chef-kok en catering expert. Hij had een restaurant maar geeft vandaag de dag de voorkeur aan een hele grote foodtruck. Op afspraak komt hij bij je thuis koken maar ook aan boord van je privé vliegtuig, op je bruiloft of gewoon op het strand. Mocht je plannen in die richting hebben dan kun je hem bereiken via zijn website.
Chef Tee heeft nu ook zijn eigen kookboek met de titel Lekker Caribisch koken. Want hij mag dan wel in Amerika wonen, zijn roots liggen in het Caribisch gebied. In het voorwoord vertelt hij zijn verhaal en dat is best bijzonder. Want hij wordt weliswaar heel gelukkig van koken maar je kunt hem ook aantreffen achter de naaimachine of met een breiwerk in zijn handen. Helaas lijdt hij ook aan diverse vormen van angsten en depressies.
Maar als hij achter het fornuis gaat staan dan vergeet hij alles en komt hij, zoals hij zelf zegt “terecht in een beschermende bubbel van geluk.”
Dat geluk deelt hij in zijn eerste kookboek door ons wegwijs te maken in de authentieke Caribische keuken. Een keuken die eigenlijk maar met weinig andere keukens te vergelijken is en niet zo makkelijk te omschrijven. Het gebied bestaat uit veel eilanden die allemaal hun eigen culinaire voorkeuren hebben. In acht hoofdstukken krijgen we een inzicht in de voor ons best bijzondere keuken. Eerst maar eens aan het eind van het boek de woordenlijst met Caribische producten doornemen. Daar zie je vast ingrediënten die je bij een speciaalzaak zult moeten kopen. Maar vergis je niet want veel is tegenwoordig ook in de gewone supermarkt verkrijgbaar. Zoals Bananenbloesem (in blik van Fairtrade) dat we gebruiken als vervanging van vis. Bij de echt bijzondere ingrediënten die moeilijk te vinden zijn krijgen we een alternatief.
Terug naar het begin waar we starten met de marinades, rubs en sauzen. Het gaat er pittig aan toe in de Caribische keuken want de Scotch Bonnet-pepers zien we regelmatig gebruikt worden. Ook pimentbessen kun je maar beter vast in huis halen. Er wordt vlees en vis gebruikt maar ook de vegetarische gerechten hebben een plaats veroverd. Terwijl we koken klinkt er Caribische muziek. Zet vooral een playlist van Bob Marley op. Diverse gerechten zijn ook naar hem vernoemd. Zachtjes heupwiegend maken we bakbananenburgers met gegrilde paprika of stoofpot met rode paprika en spinners. Spinners zijn een soort gekookte dumplings. En we drinken er een lynchee-watermeloen-daiquiri bij.
Overal zien we smakelijke foto’s van de gerechten maar ook prachtige sfeerbeelden van het Caribisch gebied. Je zou zo op het vliegtuig stappen.
Als je de gerechten van deze warme, smakelijke en originele keuken ziet en dat ze dan ook nog goed maakbaar zijn voor de thuiskok dan kun je je voorstellen dat je hier gelukkig van wordt.
Lekker Caribisch koken | Chef Tee
Deltas | €32,95
ISBN 9789044765960