Het kookboek Last minute dinners van Frankie Unsworth.

Link naar inkijkexemplaar op bol.

Je kent het wel. Je nodigt mensen uit om over een paar weken te komen dineren. De weken vliegen voorbij en voor je het weet staat het etentje ineens morgenavond gepland. Of dat andere scenario: je bent in de stad, komt vrienden tegen en eindigt spontaan ‘s avonds aan de eettafel. In beide gevallen moet er een diner op tafel komen en het liefst ook nog een waarbij je weinig stress hebt, maar wel lekker eet. Voor dat soort momenten heeft Frankie Unsworth het boek Last minute dinners geschreven. In plaats van uren in de keuken door te brengen wil je juist genieten van de gezelligheid zonder te moeten inleveren op de kwaliteit van het eten. Dat kan, schrijft Frankie, want Last minute dinners staat voor koken zonder stress voor vrienden en familie.

De basis om smaakvolle last minute dinners op tafel te kunnen zetten is volgens Frankie mogelijk wanneer je verstandig boodschappen doet en wanneer je een voorraadkast hebt met essentiële benodigdheden. De overige zaken nodig voor het diner zijn van tevoren bereid, komen uit ingevroren voorraden of hebben minder dan vijf verse ingrediënten. Uiteraard vertelt Frankie ons wat volgens haar noodzakelijk is om te hebben in een goede voorraadkast, koelkast en diepvries. Het idee om overgebleven wijn in ijsblokjes te gieten om later weer te kunnen gebruiken tijdens het koken, is een goede tip. Wellicht doet iedereen dit al, maar ik had hier persoonlijk nog niet aan gedacht en neem dit idee zeker mee.

Er zijn zeven hoofdstukken die gaan over de gangen van het diner. De recepten beginnen met Drankjes & knabbels. Daarna volgt Voorgerecht met bijvoorbeeld Spaanse tomatensoep met uitgebakken serranoham of een salade met watermeloen, gezouten ricotta en munt. De hoofdgerechten zijn opgedeeld in vier aparte hoofdstukken: Klaar in 20 minuten, Pasta & Noedels, Eenpansgerechten en Ietwat chiquer. Voorbeelden van hoofdgerechten zijn: gebakken gnocchi met wilde paddenstoelen, lasagne bianco met artisjokken, spinazie en panko en eendenbouten met karamelglazuur, pruimen en roodlof. Een etentje kan natuurlijk niet afgesloten worden zonder een dessert. Wat dacht je van grapefruit crêpes of potjes met karamelzeezoutcheesecake. In het hoofdstuk Mise-en-place vind je basisrecepten die je het liefste altijd in je voorraadkast (of koelkast) hebt staan, zodat je voortvarend in de startblokken kan wanneer zich plots een diner aandient. Denk in dit geval aan huisgemaakte mayonaise, ingemaakte sjalotjes en een kippenbouillon. In een boek dat gaat over het organiseren van diners, kunnen voorbeeldmenu’s natuurlijk niet ontbreken. Frankie geeft in het laatste hoofdstuk veertien voorbeelden hoe jij je diner kan vormgeven.

Als kookboekenrecensent heb ik inmiddels heel wat kookboeken gezien en gelezen. Als ik kijk naar Last minute dinners valt op dat er weinig vernieuwende recepten in het boek staan. Veel recepten zijn al eens eerder gepubliceerd in andere boeken of zijn een variant op bekende klassiekers, zoals bijvoorbeeld de Franse uiensoep of de zalm met kruidige crème fraîche & gezouten komkommer. Daarnaast zien we dat de ingrediëntenlijst over het algemeen kort is. Dit is een bewuste keuze van Frankie, want je wil immers snel het diner op tafel hebben. Dat betekent wel dat er hier en daar wat shortcuts genomen worden. Het is echter de vraag wat dit doet voor de smaak. Bij de door ons gekookte ragu van cremini-paddenstoelen, miso en linzen miste wel wat smaak en voegden we zelf het een en ander toe om de smaak te optimaliseren.

Eerlijk is eerlijk: Last minute dinners heeft zijn plussen en minnen. Heb je weinig kookboeken in de kast en zoek je een simpel kookboek zonder ellendig lange ingrediëntenlijsten, dan is dit boek wat voor jou. Kook je regelmatig met bijbehorende kookkennis of heb je een kritisch smaakpalet? Dan past een ander boek wellicht beter.

Last minute dinners | Frankie Unsworth | Good Cook |  €27,50 | ISBN 9789461433244
Fotografie: Lisa Linden
Vertaling: Marianne van Amersfoort-Gerritsen