Het kookboek Koreaans eten van Seji Hong

Inkijkexemplaar op bol.

Seji Hong (Midnight snack Seoul op Instagram) groeide op in Zuid-Korea en leerde van haar grootmoeder al jong koken volgens de traditionele Koreaanse keuken. Haar moeder kookte wat moderner en zelfs met wat westerse invloeden. Toen Seji Hong voor haar studie naar Londen verhuisde leerde ze weer heel andere keukens kennen. In haar flat begon ze te koken voor vrienden en kennissen wat uiteindelijk leidde tot het oprichten van Bombom-eetclubs. Omdat haar gasten nieuwsgierig waren naar de sauzen die ze gebruikte begon ze een eigen sauzenmerk, ook met de naam BomBom.

Ganjang
Haar eerste kookboek Koreaans eten bevat eenvoudige maar geraffineerde recepten die, zoals ze zelf zegt, gericht zijn op een relaxte stijl van koken met zeven essentiële ingrediënten. Deze zeven ingrediënten zijn Gochujang (gefermenteerde chilipasta), Doenjang (pasta van gefermenteerde sojabonen), Gochugaru (Koreaans rood chilipoeder), Ganjang (Koreaanse sojasaus), Aekjeot (Koreaanse vissaus), Sesamolie en Kortkorrelige rijst. Al deze ingrediënten zijn prima verkrijgbaar in een Aziatische supermarkt of online. Aangevuld met goed verkrijgbare ingrediënten uit de reguliere supermarkt maken we vervolgens de heerlijkste gerechten.

Kleurig
We beginnen met vijf hoofdstukken uit de klassieke Koreaanse keuken. Van Kimchi & pickles naar Bijgerechten, Rijst & noedels, Soepen & stoofpotten en de Koreaanse BBQ.
De volgende vier hoofdstukken bevatten recepten uit Seoel en ook fusionrecepten. We zien Streetfood, Tapas & twists, Seji’s sauzen en Drankjes & zoetigheid.
De Koreaanse keuken is niet alleen kleurig en heel smakelijk maar met de recepten van Seji Hong ook daadwerkelijk erg simpel.

Noedels
Bij ieder recept zien we voor hoeveel personen het is, hoelang de voorbereiding duurt en de uiteindelijke bereiding. Zo zien we bij Oma’s koude pittige noedels dat het voor 2 personen is, dat het 10 minuten voorbereiding vraagt en 10 minuten voor het klaarmaken. Binnen 20 minuten zit je met een heerlijke kom noedels onder de zomerse parasol te genieten. Ook de kip-komkommersalade met sesamdressing staat in 20 minuten op tafel. Ieder recept heeft een korte inleiding en vaak ook een tip wat je erbij eet. Koreaans eten sluit af met een register op ingrediënt zodat je altijd snel een recept kunt terugvinden.

Koreaans eten | Seji Hong
Veltman Uitgevers | €22,50
ISBN 9789048322343