De Hollandse vrolijkheid spat van de cover af; een groen buiten met een gul lachende Klaske die iets lekkers presenteert. Dit wordt nog benadrukt door de rood bont geruite rug en het rode leeslint.
Voor wie het tijdschrift Landleven kent is Klaske Bakker geen onbekende. Zij werkt er al jaren als culinair redacteur. De liefde voor het buitenleven is de verbindende factor. En dat vind je ook terug in deze verzameling recepten geput uit tien jaar magazine. Klaske kookt uit de moestuin of in ieder geval met ingrediënten rechtstreeks van de boer en dus met de seizoenen mee. Ze gaat met haar tijd mee, maar is wars van fratsen.
Er wordt gul en aards gekookt aldus Onno Kleyn op de achterflap. Inderdaad de eieren, roomboter, slagroom en volle yoghurt kun je maar beter op voorraad hebben.
Zo begint het kookboek met een uitgebreid hoofdstuk Bakken waarin een twist niet wordt geschuwd; pastinaak in de walnootcake bijvoorbeeld. Er staan trouwens maar liefst drie soorten walnotengebak in. Op een boerenerf kom je immers vaak een walnotenboom tegen: een probaat middel tegen vliegen en muggen.
Soep volgt het Bakken op, met een tiental recepten beduidend minder fors dan het eerste hoofdstuk. Hier vooral traditionele verwarmende recepten; erwtensoep, kippensoep en linzensoep bijvoorbeeld.
Tussen de Hoofdgerechten opvallend veel -of juist niet- stoofpotjes. Je zou bijna naar de herfst gaan verlangen. Hartige taarten, pasteien en quiches kom je eveneens tegen tussen de hoofdgerechten; Klaske houdt van bakken zoveel is duidelijk. Ook in de hoofdstukken Bijgerechten (die zachte aardappelbolletjes ga ik zeker maken) en Toetjes gaat de oven regelmatig aan.
De recepten zitten goed in elkaar met hier en daar een klein slordigheidje. Bij de groene gazpacho is het wellicht toch niet overbodig om te melden dat alleen de blaadjes van de munt worden gebruikt. En de peultjes in de Italiaanse maaltijdsoep hoeven echt geen 35 minuten mee te koken. Gewoon samen met de pasta toevoegen.
In de Regionale gerechten komen een aantal lezers in beeld met hun favoriete streekgerecht. Dit doet een beetje denken aan het kookboek ‘Meiraapje’ waarin Simone Kroon en Marriët Willems familierecepten verzamelden.
Klaske’s favoriete hoofdstuk is Inmaken en bewaren. Grappig dat iets wat men al vele generaties doet en een beetje stoffig imago had, ineens zo hip kan worden. Hier, in een Oer-Hollands kookboek met landelijke recepten, is het volkomen op zijn plaats.
Verwacht over het algemeen geen spannende recepten maar wel lekker, landelijk en no-nonsense eten. Wil je Klaske aan het werk zien kijk dan eens hier.
Een lekker zomerse groene gazpacho uit ‘Koken met Klaske’ vind je op Kitchen Table Happiness.
Koken met Klaske, Reed Business Information, isbn 9789045319292 € 29,99