Als je een recept uit een kookboek wil plaatsen dan vraag je altijd netjes toestemming aan de uitgever. Vaak krijg je dan een lijstje waar je uit kunt kiezen. In het geval van De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken (lees hier de recensie) mocht ik vrij kiezen uit het hele boek. Een bijna onmogelijke opgave want er staan zoveel heerlijke gerechten in. Wij maakten vorige week de Boereboontjies. Een stamppot met sperziebonen, ui, knoflook en tijm. Het was overheerlijk. Een salade met de naam Chakalaka is zo lekker dat je hem wel iedere week een keer op tafel wil zetten. Een stevige salade  door de pot witte bonen in tomatensaus die gemengd wordt met een aantal ingrediënten en specerijen die er naadloos bij passen. Er staat een chutney in gemaakt met gedroogde perziken en abrikozen die je zo van de pagina af zou willen lepelen. Er zijn sambals die geen sambals zijn maar pittige salades en die komen hier vast regelmatig op tafel. Ook staan er in het boek heerlijke braaigerechten die je uiteraard prima in de grillpan kunt maken.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Kerriebonen uit Bo-Kaap. Een hartverwarmende schotel waar je rijst bij kunt eten maar net zo goed aardappelpuree of een lekker stokbrood. In deze schotel gaan zwarte oogbonen maar je kunt ook prima een andere bonensoort gebruiken. Als je gedroogde gebruikt vergeet dan niet om ze de avond van tevoren in de week te zetten. Mijn tip: neem twee grote potten kant en klare bruine bonen inclusief het vocht. Dan heb je in een mum van tijd een zeer smakelijke en voedzame maaltijd op tafel.

Kerriebonen uit Bo-Kaap (voor 6 personen)

Ingrediënten

Curry
1 el plantaardige olie
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
4 tl kerriepoeder
2 tl kurkumapoeder
1 tl venkelzaad
1 tl garam masala
500 g zwarte oogbonen
50 gram tomatenpuree
Zout (naar smaak)
1 el suiker
2 el balsamicoazijn
125 ml kokosmelk

Om te garneren
1/2 rode paprika
1 rode chilipeper
Koriander
2 el kokosmelk

Verhit de olie in een grote pan.

Pel ui en knoflook en hak ze fijn. Doe ze in de olie, voeg de specerijen toe en bak dit al roerend een paar minuten aan tot de ui glazig en lichtbruin is.

Was de bonen goed en doe ze in een pan. Bedek ze volledig met water. Voeg geen zout toe (anders worden de bonen niet zacht). Kook ze 30-40 minuten tot ze zacht maar niet papperig zijn. (Voer deze stappen niet uit als je potten bruine bonen gebruikt red.)

Voeg ui, tomatenpuree, zout, suiker en azijn toe aan de bonen en laat alles nog 3-5 minuten koken. Door de azijn zal de bonensaus een beetje lobbig worden. Als de saus te dun is, kan je een paar bonen met een aardappelstamper fijnstampen.

Giet nu de kokosmelk erbij en roer goed. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes. Was de chilipeper en hak hem fijn. Was de koriander en scheur de blaadjes in grove stukjes. Strooi als garnering koriander, paprika en chilipeper over de curry en giet er de 2 el kokosmelk over.

De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken | Ivana Sanshia Ströde
Deltas | €29,95
ISBN 9789044759488