‘Jij nog een glaasje schimmel?’ Als je het zo vraagt, halen de meeste mensen waarschijnlijk hun neus op. Toch is het drinken van kombucha, een gefermenteerde theedrank die je maakt met behulp van een kombuchazwam, hartstikke populair en staan ook andere gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir en miso, volop in de belangstelling.
Fermenteren – van het Latijnse fervere, koken – is zeker geen recente ontdekking, maar duizenden jaren oud. In het verleden werd de techniek vooral gebruikt om voedsel langer te bewaren, maar inmiddels weten we ook dat de probiotica, de bacteriën die in gefermenteerde producten zitten, goed zijn voor onze gezondheid en dat bijvoorbeeld yoghurt bijdraagt aan gezonde darmflora.
Reden genoeg om thuis eens te experimenteren met wat microben. Dat kun je high brow doen, op de Noma-manier, maar je kunt ook wat makkelijker beginnen met Kefir & kombucha van Nina Lausecker en Sebastian Landaeus. De auteurs begonnen een paar jaar geleden in Zuid-Frankrijk een kombuchabrouwerij en verkopen hun ‘belletjesdranken’ onder de merknaam Lökki inmiddels in Frankrijk, België en Portugal. Voor thuis geven ze je allerlei basisbereidingen plus verrassende smaakvariaties en leggen ze je uit welke keukenspullen en ingrediënten je nodig hebt en waar je die kunt krijgen. Ze hebben oog voor duurzaamheid en de recepten zijn zo fool proof mogelijk beschreven. Zowel in tekst als in een duidelijke tijdslijn, die je misschien doet denken aan je geschiedenisboeken, wordt aangegeven hoe lang iedere stap in het fermentatieproces duurt. Ook handig: bij elk recept staat een duidelijk antwoord op vragen als ‘Wanneer is het klaar?’ en ‘Wanneer is het mislukt?’.
Van de sprankelende foto’s krijg je zeker dorst en een slok Libanese kefir met rozenblaadjes, pimpelpaarse Viooltjeslimonade-ginger bug of knalgroene Munt-spirulinakombucha gaat er vast wel in. Sommige recepten zijn bewerkelijk, maar voor de tot de verbeelding sprekende godendrank mede heb je niet meer nodig dan ongepasteuriseerde honing en water en van de schil en kern van een ananas kun je zelf de in Midden-Amerika populaire frisdrank tepache brouwen. Gezond of niet: wie voor een prima prijs op een laagdrempelige manier kennis wil maken met fermentatie kijkt de belletjeskunst af bij Nina en Sebastian.
Kefir & kombucha: meer dan 40 recepten voor gefermenteerde drankjes – Sebastian Landaeus en Nina Lausecker – Uitgeverij Good Cook – ISBN 9789461432049 – €17,95
Achtergrondfoto frambozen: picjumbo.com