Tim Anderson is een expert als het gaat om de Japanse keuken. De rij boeken die eerder van hem verschenen laten dat stuk voor stuk zien. Hij woonde een aantal jaren in Japan en verdiept zich nog altijd zoveel mogelijk in die bijzondere keuken. Zijn laatstverschenen boek is Izakaya – Makkelijke gerechten uit Japanse eethuisjes. Het is altijd aan te raden om de inleidende hoofdstukken van een kookboek te lezen maar in dit geval is het echt een must. Blader rustig door de recepten maar alvorens te gaan koken moet je, heus echt waar, de eerste hoofdstukken lezen.
Tim Anderson legt in die hoofdstukken kort en bondig uit wat Izakaya nou eigenlijk is en ook vertelt hij dat de gerechten niet allemaal 100% Japans zijn. We krijgen een fusionkeuken voorgeschoteld die sterk leunt op de Japanse keuken. Tim is, dat hebben we al eerder gemerkt, een eigenwijze kok en improviseert graag. Hij trekt zich niets aan van “hoe het hoort” en gaat zijn eigen gang. Voor je aan de recepten gaat beginnen is het leuker als je begrijpt waarom hij de dingen doet zoals hij ze doet en door de uitleg die hij geeft snap je beter welke gerechten je wanneer en waarom op tafel zet.
We krijgen ook een lijstje met de essentiële Izakaya-ingrediënten die je in huis moet hebben. En als je vaker gerechten uit de Oosterse keuken op tafel zet dan heb je er al heel veel in huis. Soms kom je een ingrediënt tegen dat je bij een speciaalzaak of online zult moeten kopen maar veel zijn dat er niet. Slechts één bezoek aan een goede toko en je kunt voorlopig even vooruit. Is er toch een ingrediënt dat we hier niet kennen dan geeft Tim een alternatief of, want daar is hij nogal makkelijk in, je laat het gewoon weg.
De titels van de hoofdstukken laten niets te raden over. We zien achtereenvolgens Licht en fris, Zwaar en rijk, Doe-het-zelfdiner, Shime: volop koolhydraten, Zoetigheden, Drankjes en als laatste de Basisgerechten.
Het begint al direct goed in het hoofdstuk Licht en fris met een aantal overheerlijke en vooral supersimpele salades. De foto’s laten zien hoe mooi je zo’n salade kunt opmaken. Vooral de kleine salades die je in een handomdraai maakt spreken mij aan. Ingelegde komkommer met knoflook en sesamolie bijvoorbeeld. Of de geroerbakte taugé met gedroogde chilivlokken. Ook heerlijk zijn de Tomaten gemarineerd in gember-tsuyu. In dit recept zien we, behalve tsuyu ook katsuobushi. Van deze ingrediënten hoef je niet te schrikken want je maakt ze makkelijk zelf en de recepten staan in het hoofdstuk Basisrecepten. Ik zou met gemak alleen al uit het eerste hoofdstuk een tafel vol met lekkers kunnen neerzetten.
Maar er is nog zoveel meer te ontdekken. Ik heb meerdere boeken van Tim Anderson maar Izakaya is zijn best bruikbare tot nu toe. Op een paar gerechten na zou ik alles wel een keer willen proberen. En als je een etentje geeft dan is er heel veel dat vooraf klaargemaakt kan worden. Het is ook fijn dat onder ieder recept tips staan waar je het gerecht mee kunt combineren en wat je erbij drinkt. Zo wordt een etentje voor twee (of meer) echt een peulenschil en reken maar dat de gasten verrast zullen zijn.
En heel veel gerechten kun je combineren met andere keukens. Krieltjes met (zelfgemaakte) furikake passen overal bij. Veel van de salades trouwens ook. Ook tussendoor staan nog een aantal extra hoofdstukken met wetenswaardigheden. Het hoofdstuk Shime: volop koolhydraten, bevat, zoals je zult begrijpen, veel rijst en noedelgerechten. Ook hier weer grote en kleine hapjes. De sushi van krab en avocado gewikkeld in prosciutto is niet alleen een plaatje om te zien maar nodigt uit tot experimenteren met andere ingrediënten.
Izakaya is een op en top smulboek voor de liefhebbers van de Japanse fusionkeuken. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com. En op de website van Good Cook staat het recept: Pepersteak met knoflook-sojasausboter.
Izakaya, Makkelijke gerechten uit Japanse eethuisjes | Tim Anderson
Good Cook | €27,50
ISBN 9789461432674