De namen van de oprichters van Instock en van de bedenkers en makers van het kookboek met dezelfde naam vind je op de buitenkant van het boek niet terug. Weliswaar worden alle initiatiefnemers, gastauteurs en andere belangrijke medewerkers uitgebreid voorgesteld aan het begin van het boek maar de nadruk is en blijft liggen op het koken volgens de Instock methode. Het ideaal, koken met wat je in huis hebt en alle restjes opmaken, is het allerbelangrijkste. Dat willen de bedenkers uitdragen en promoten en dat lukt ze uitstekend. Hoe het allemaal zo gekomen is en hoe dit geweldige intiatief door velen gesteund wordt is aan het begin van het boek Instock Cooking uitgebreid te lezen. Een aanstekelijk verhaal over enthousiaste jonge mensen die zich met hart en ziel inzetten om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast treffen we de nodige informatie over het “Instock” restaurant en de toekomstplannen.

Bij het omslaan van de pagina’s voel je dat het papier anders is dan anders. Dat komt doordat het boek voor 80% uit steen bestaat. Volgens de informatie zou het ook waterproof zijn maar of je dat wilt uitproberen bij zo’n mooi boek is nog maar de vraag. Bij het produceren van het boek is geen gebruik gemaakt van water of schadelijke chemicaliën. Na de uitgebreide introductie start het boek met Tien tips tegen voedselverspilling en een aantal van die tips zijn een vooruitblik van wat ons in het boek te wachten staat. Daarna wordt wat meer inzicht gegeven in het bewaren van voedsel en vervolgens wordt een blik geworpen op het samenstellen van een maaltijd en de smaakcombinaties. Die laatste zijn vastgelegd in een tekening die ingelijst best handig zou zijn aan de keukenmuur.

Dan volgen de hoofdstukken Conserveren, Inmaken, Fermenteren, Drogen, Invriezen, Pekelen, Konfijten in vet en Roken. Alles even gedetailleerd in hapklare stukjes en met leuke tekeningen en uiteraard ook recepten van gastauteurs met klinkende namen en voorzien van smakelijke foto’s van de gerechten. Samuel Levie, Yvette van Boven, Meneer Wateetons en Pepijn Schmeink geven een aantal van hun geheimen en beste recepten prijs. En behalve dat dat smullen is, is het ook de bedoeling dat we ons meer bewust worden van het feit dat je met weinig nog zoveel kunt en dat de restjes in de koelkast altijd nog de basis van iets heel lekkers kunnen zijn. Alle ingrediënten in het boek zijn normaal verkrijgbaar want alles komt uit de supermarkt. Daar moet alles vers en perfect zijn en wat niet aan die norm voldoet gaat weg. Thuis hoeft dat niet en kun je op je gemak alles opmaken wat nog in huis is. En als je het niet in huis hebt dan mag je natuurlijk ook af en toe wel een boodschap meenemen om bijvoorbeeld gekonfijte zalm met noedels en pittige zwartebonendressing te maken. Of carrot cake met zoetzure wortel en bietengranité. Maar het overgrote deel van de recepten gaat ervan uit dat er nog wel wat in de groentela of voorraadkast te vinden is dat op moet en tot een lekker gerecht verwerkt kan worden.

Al tijdens het lezen van het boek en het doorbladeren van de recepten denk je onwillekeurig aan wat er nog in huis is. Sterker nog, je hoopt dat er nog wat in huis is waar je iets mee kunt maken. Wat dat betreft kun je je fantasie de vrije loop laten en volop gaan experimenteren als je de basishoofdstukken uit dit boek hebt doorgenomen. Nooit meer iets weggooien zal heus niet altijd en iedereen lukken. Je vergeet domweg weleens iets tot het te laat is. Maar dat we de verspilling van voedsel enorm kunnen terugdringen blijkt uit alles in dit mooie en inspirerende boek dat in geen enkel huishouden mag ontbreken.

Karakter Uitgevers – €19,99 0 ISBN 9789045208152

Koop bij bol.com