De kerstnummers van de bladen liggen in de winkels en ook het populaire kerstnummer van het huismagazine van onze grootste grutter staat op het schap. Voldoende inspiratie voor je kerstdiner dus! Wij spotten de beste tips en recepten voor je. De trends? Vega, vegan en cocktails. En bloemkool.
Marlene: ‘De Allerhande Feest is dit jaar geen onverdeeld genoegen, begrijp ik uit het commentaar op social media. Het nummer zou ‘te weinig feestelijk’ zijn, onder meer vanwege het volledige vega(n) menu en de alcoholvrije cocktails. Zou Albert Heijn zijn tijd (te ver) vooruit zijn met een hele bloemkool in bladerdeeg?
Wat mij in ieder geval opvalt tussen alle kaarsen en sfeerfoto’s is dat er vooral veel met (bijna) kant-en-klare producten wordt gekookt. Een uitzondering is het budgetmenu, dat je gewoon met basis-ingrediënten maakt. Jammer is dan weer het gebruik van blikfruit op siroop in de zelfgebakken tulband. Of is dat zo retro dat het weer hip is? Zelf zou ik kiezen voor de Belgische stoofpot met bruin bier, wortel en pastinaak en de rodekool met cranberry’s. En de kaneelbroodjes bakken we zeker een keer op een luie ochtend in de kerstvakantie.’
Eva: ‘Delicious heeft niet één maar twee kerstnummers: eind oktober lag het novembernummer, deel 1, al in de winkels en inmiddels is deel 2, het duurdere decembernummer, ook verschenen. Hier eveneens aandacht voor vega, vegan en non-alcoholische drankjes, maar ook de liefhebbers van wild en klassiekers als lamsrack, kip-suprèmes of ossobucco komen aan hun trekken. Yvette van Boven bedacht een Wellington met pompoen en biet, Janneke Philippi gaat ook met kerst voor makkelijk-maar-amazing, chef Joris Bijdendijk presenteert een menu met geitenrendang en Rutger bakt de mooiste tulbanden. Proberen? De meringue van aquafaba, een van de zes variaties op tartare of de tarte tatin van rode kool.’
Esther: ‘Vleeseters, viseters, vegetariërs, veganisten, zoetekauwen: iedereen vindt wel iets in de dubbeldikke kersteditie van het maandblad Foodies Magazine (met preview). Zelf krijg ik vleeseters en vegetariërs aan tafel deze kerst en ik wil ook voor de vegetariërs een volwaardig kerstdiner serveren. In dit nummer vind je genoeg inspiratie. Als je voor de vlees- en viseters bijvoorbeeld de warmgerookte zalm op tafel zet, dan kun je voor de vegetariërs heel goed de gekaramelliseerde pastinaak-tatins met rozemarijn maken. Die hebben namelijk een beetje dezelfde vorm als de zalmmoten en dan is je diner qua plaatje toch één geheel. En wat dacht je van een prachtige bietenterrine, een trifle met peperkoek en peren of een terrine van eend, kip en morellen? Ja hoor, mijn kerstdiner komt dit jaar uit Foodies Magazine!’
Eva: ‘BBC GoodFood komt met een Vega winterspecial met daarin maar liefst 100 vegetarische recepten, waarvan meer dan de helft ook nog eens vegan is. Ideaal voor iedereen die niet per se groot vlees of wild op het menu wil zetten tijdens de feestdagen. Natuurlijk zien we veel groenten, alle usual suspects, van pompoen, spruiten en pastinaak tot biet, komen voorbij. En hé, daar heb je die hele bloemkool weer: in een amandelkorstje of heftig gevuld met boerenkool en kastanjes. Desserts zonder room en eieren zijn vaak een uitdaging, maar Foodies leeft zich uit met kokosroom en havermelk en presenteert een beauty van een wortelcake met eetbare bloemen. Ook prachtig: Spruitjessalade met citrusdressing en granaatappel, Pompoenquiche met salie en hazelnoot, en de vegan Sticky toffee-peerpudding. Voor tijdens en ná de feestdagen biedt deze Foodies veel value for money.’
Eva: ‘In samenwerking met het AD komt 24 Kitchen met een Fijne Feestdagen Special. Hierin vind je alle coryfeeën van de culinaire televisiezender terug. Zo zijn er stressvrije kerstrecepten van Jamie Oliver, geweldige desserts van Donna Hay en homemade culinaire cadeautjes van Annabel Langbein. Ook de chefs van eigen bodem, zoals Roberta, Danny en Mounir, geven je tips, wijnadvies of maakbare recepten voor de feestdagen. Wat je zeker moet maken: de spekkoek van Danny’s oma!’
Heb jij nog tips? Laat het ons weten! En veel plezier met de voorbereidingen.
Allerhande Feest (gratis in de winkel en online, Albert Heijn) – Foodies, The Big Christmas Issue (€7,99, F&L Media) – BBC GoodFood Vega Winterspecial (€5,99, F&L Media) – Delicious (€8,45, NewSkoolMedia) – AD 24 Kitchen Fijne Feestdagen Special (€6,95, €1 korting met bon uit AD)
Achtergrondfoto: picjumbo.com